h

Griekenland: nieuwe beweging tegen het memorandum en de bezuinigingen

15 augustus 2015

Griekenland: nieuwe beweging tegen het memorandum en de bezuinigingen

Gisteren werd een verklaring gepubliceerd van linkse krachten die zich verzetten tegen het nieuwe derde memorandum dat door de Griekse regering van Tispras werd goedgekeurd en verdedigd. De verklaring komt van linkse krachten zoals het Links Platform binnen Syriza maar ook van organisaties die deel uitmaken van Antarsya (antikapitalistische alliantie) of voorheen met de KKE (communistische partij) verbonden waren.

Foto: LSP / www.socialisme.be

Voormalig minister van energie Lafazanis neemt met het Links Platform mede het initiatief voor een nieuwe beweging die zich verzet tegen het bezuinigingsplan dat de regering-Tsipras deze morgen door het parlement kreeg.

Vanmorgen heeft het parlement het derde memorandum goedgekeurd, maar dan wel met een andere meerderheid dan diegene die de regering vormde. De linkse krachten gaan ervan uit dat er vervroegde verkiezingen komen, mogelijk nog voor het congres van Syriza van 17 september zodat Tsipras bij de opmaak van de lijsten de linkerzijde buitenspel kan zetten: bij vervroegde verkiezingen die snel op de vorige volgen, is het de partijleider die de kandidatenlijsten opmaakt.

De linkse organisaties die onderstaande verklaring tekenden, verzetten zich tegen het derde memorandum en roepen op tot brede strijd van onderuit om het besparingsbeleid te stoppen.

Verklaring met ondertekenaars

“Het ondertekenen van een nieuw memorandum door een regering die werd verkozen om de twee vorige memoranda te stoppen, is rampzalig voor de Griekse bevolking en voor de democratie. Het nieuwe memorandum betekent nog meer bezuinigingen, beperkingen van burgerrechten en een voortzetting van het controle over het land. Het nieuwe memorandum gaat regelrecht in tegen de verwerping van het mandaat van de Griekse bevolking op 5 juli tegen de armoede, het neoliberale beleid en de neokoloniale onderwerping.

“De afgelopen vijf jaar hebben de mensen zich op alle mogelijke manieren verzet tegen de angst en de chantage. Ze kwamen op voor een onafhankelijk, rechtvaardig, hervormd, democratisch en onafhankelijk Griekenland. Het nieuwe memorandum moet net als de vorige beantwoord worden met een nog breder strijdbaar verzet van een vastberaden samenleving. We moeten het pad van het referendum van 5 juli tot het einde verderzetten, tot de omverwerping van het beleid van de memoranda en met een alternatief plan voor wat daarop volgt, voor een democratisch en sociaal rechtvaardig Griekenland.

“De strijd tegen het nieuwe memorandum begint nu met de mobilisatie van mensen in alle uithoeken van het land. Om deze strijd te ontwikkelen en te winnen, moeten we op alle niveau’s en in alle regio’s bouwen aan de directe organisatie van de bevolking.

“We roepen op tot de vorming van een brede politieke en sociale beweging en voor het opzetten van strijdcomités tegen het nieuwe memorandum, tegen het besparingsbeleid en tegen het voogdijschap over het land. Dit is een eengemaakte beweging die overeenkomt met de aspiraties van de bevolking voor democratie en sociale rechtvaardigheid.

“De strijd die tot de triomf van het neenkamp op 5 juli leidde, wordt voortgezet.”

Ondertekenaars:

* Panagiotis Lafazanis (Links Platform – Linkse Stroming)
* Alekos Vernadakis (Communistische Hernieuwing)
* Nikos Galanis (Linkse Interventie)
* Dimitris Kavouras (Communistische Heropbouworganisatie, voormalige KKE-leden)
* Kaltsonis Dimitris (Vereniging Yannis Kordatos, voormalige KKE-leden)
* Panagiotis Mantas (DIKKI – Socialistisch Links, voormalige PASOK-leden die deel werden van Syriza)
* Anthonis Davanelos (Links Platform – DEA)
* Andreas Pagiatsos (Xekinima)
* Sypros Sakellaropoulos (ARAN – Linkse Herschikking, deel van Antarsya)
* Dimitris Sarafianos (ARAS – Linkse Antikapitalistische Hergroepering, deel van Antarsya)
* Maria Souani (Arbeidersstrijd, netwerk van activisten waarvan een meerderheid nog lid is van KKE)
* Themis Tzimas (voormalig lid van de nationale raad van PASOK)
* Labros Heetas (Initiatief van de 1000)

U bent hier