h

Betere arbeidsvoorwaarden en meer capaciteit voor politie

29 augustus 2015

Betere arbeidsvoorwaarden en meer capaciteit voor politie

Nine Kooiman
Agenten hebben betere arbeidsvoorwaarden nodig, de capaciteit moet worden uitgebreid en er moet beter geluisterd worden naar de agenten op de werkvloer. Dat stelt SP-Kamerlid Nine Kooiman op basis van haar onderzoek onder 1700 agenten.

Kooiman vroeg de agenten wat er moet gebeuren om van de Nationale Politie een succes te maken. Sinds de invoering van de Nationale Politie in 2013 wordt de politie geplaagd door problemen bij de reorganisatie. De invoering duurt te lang, de kosten vallen hoger uit en agenten zijn zeer ontevreden. Volgens de ondervraagde agenten wordt er te weinig geluisterd naar de werkvloer en is er te weinig gereorganiseerd aan de top. Ook maken zij zich zorgen over de teruglopende politiecapaciteit. Eerder gaf de minister aan dat hij vindt dat er te veel personeel in dienst is, maar 9 op de 10 agenten is het hier niet mee eens. Sterker nog, volgens de agenten moet er eerder capaciteit bij.

Ook de arbeidsvoorwaarden, waarover de agenten al maanden een CAO-conflict hebben met de minister, worden in het SP-onderzoek fel bekritiseerd. 98 procent van de ondervraagden ervaart een verslechtering van de arbeidsomstandigheden. Er wordt te weinig getraind, veel overgewerkt en de werkdruk is te hoog.

Kooiman: 'De tijd van je hoofd in het zand steken en blijven beweren dat alles goed gaat is voorbij voor deze minister. Het is tijd dat hij zijn mouwen opstroopt, want er is werk aan de winkel. Van der Steur moet met een fatsoenlijk CAO-bod komen en zorgen voor meer agenten. En het is absolute noodzaak dat zij veilig hun zware werk kunnen doen en dat de minister zorgt dat onze mannen en vrouwen voldoende getraind en geschoold worden. Het is tijd dat deze minister wakker wordt.'

U bent hier