h

Ons hart bloedt

8 september 2015

Ons hart bloedt

Emile Roemer
De toestroom van vluchtelingen zal de komende jaren onze aandacht vragen. De situatie is onhoudbaar, de omstandigheden op de Middellandse Zee zijn onaanvaardbaar. De menselijke ellende die ons aankijkt doet ons hart bloeden. Sommige partijen en mensen kijken daarom liever weg. Anderen zien er aanleiding in om mensen tegen elkaar op te zetten: zij en wij. Wij kunnen niet anders dan ons daartegen verzetten.

Een snelle en makkelijke oplossing voor het grote aantal vluchtelingen dat nu naar Europa komt is er niet. We moeten de landen in de regio, die miljoenen vluchtelingen opvangen, helpen. Met alle mogelijke middelen. Zelf moeten we ook bereid zijn ons deel voor onze rekening te nemen. Ook moeten we alles doen om mensenlevens te redden op zee. We kunnen niet anders, we willen niet anders.

Maar eerlijk is eerlijk: Ook de oorzaken van de ellende waarin deze desperate mensen verkeren, moeten benoemd worden. De militaire invallen in Afghanistan en Irak hebben veroorzaakt dat miljoenen mensen op drift zijn geraakt. De onrechtmatige en op leugens gebaseerde aanval op Irak heeft uiteindelijk IS gebaard. De westerse overmoed heeft tot rampen geleid.

De westerse onverschilligheid ten aanzien van de achterstelling van Afrika, en in het bijzonder de uitzichtloze situatie waarin miljoenen jonge mensen verkeren, heeft een stroom van mensen op gang gebracht, op zoek naar een betere toekomst. Wat zou ik doen? Wat zou u doen?

Emile Roemer

U bent hier