h

SP feliciteert Syriza!

21 september 2015

SP feliciteert Syriza!

Grote klasse! Zo typeert SP-leider Emile Roemer de nieuwe verkiezingsoverwinning van Syriza In Griekenland. Bij de parlementsverkiezingen, die zondag plaatsvonden, haalde de partij van Alexis Tsipras ruim een derde van alle uitgebrachte stemmen. Daarmee blijft de partij ruimschoots de grootste van het land, ruim voor de conservatieve Nieuwe Democratie. Tsipras kan vanaf vandaag een nieuwe regering voor Griekenland gaan samenstellen.

Roemer: "Ondanks alle tegenwind die Syriza heeft moeten doorstaan, is de partij er toch weer in geslaagd een groot deel van de kiezers achter zich te krijgen. Van alle kanten was volop verlies voor Syriza voorspeld. Dat komt dus niet uit. Alles afwegend, hebben veel Grieken toch meer vertrouwen in de alternatieven van links dan in de plannen van rechts. Ik hoop dat deze uitslag ook de Europese Unie aan het denken zet. De Griekse bevolking wil niet terug naar het Griekenland van corrupte bestuurders en chaotisch wanbeleid. In plaats van steeds maar weer druk op Syriza te zetten, doet de EU er beter aan het land wat meer lucht en tijd te geven om er economisch bovenop te komen. Ook de Nederlandse regering kan daaraan bijdragen. De Griekse bevolking, die al zoveel heeft moeten lijden, verdient onze steun."

Meer lezen?

  • "Het splijten van Syriza", opinie-artikel over de ontstaansgeschiedenis van Syriza en de richtingenstrijd die tot deze verkiezingen hebben geleid

U bent hier