h

'Problemen zijn er om op te lossen'

5 oktober 2015

'Problemen zijn er om op te lossen'

Emile Roemer
De nieuwe woningnood vraagt om snelle oplossingen. En die oplossingen zijn er. Vandaag schrijft De Volkskrant over hoe de stad Utrecht - onder leiding van SP-wethouder Paulus Jansen - dit jaar al duizend nieuwe woningen heeft gecreëerd in leegstaande kantoorpanden.

Dertig kantoorpanden zijn in twee jaar omgebouwd. Daarmee slaat Paulus Jansen twee vliegen in één klap: de leegstand wordt bestreden en de woningnood aangepakt. Een knappe prestatie.

Eerder las ik over SP-wethouder Hennie Hemmes in Pekela. Tegen de landelijke stroom van massaontslag in de thuiszorg in zorgde hij ervoor dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen bij de thuiszorgorganisatie in zijn gemeente. In Maastricht zorgde SP-wethouder Jack Gerats dat zijn inwoners met een persoonsgebonden budget (pgb) geen last kregen van de chaos die het kabinet veroorzaakte met de pgb's.

Dit is waar de SP ook voor moet staan. We lopen vooraan in de strijd als het moet, denk aan de strijd tegen armoede of de afbraak van de zorg, maar we zijn ook altijd op zoek naar nieuwe kansen om problemen van mensen op te lossen. Met lef en doorzettingsvermogen.

Dat doet SP-wethouder Arjan Vliegenthart ook in Amsterdam. Hij weerstaat de mantelzorgboete die VVD en PvdA vanuit Den Haag hebben ingevoerd. Mensen met een uitkering, die iemand in huis nemen die zorg of hulp nodig heeft, worden in Amsterdam niet gekort op hun uitkering. En terecht! Mantelzorgers verdienen geen straf, maar steun.

Problemen zijn er op te lossen. Wat we nu bewijzen in gemeenten, doen we - als het aan mij ligt - straks in het hele land.

Emile Roemer

U bent hier