h

Stop werken zonder loon

30 januari 2016

Stop werken zonder loon

Foto: Evert Hartog

Werken zonder loon, wekt het nog verbazing?

De laatste jaren wordt het volkomen normaal gevonden. Als je wilt werken hoef je daarvoor niet betaald te worden. Werkgevers nemen een goedkope arbeidskracht uit verre streken (die verstaat geen Nederlands) of een uitkeringsgerechtigde die door de Nederlanders
betaald wordt (die durft niets te zeggen, ook al praat zij uitstekend Nederlands).

Het zijn allebei goedkope arbeidskrachten. De werknemer uit verre streken hoeft niet behoorlijk betaald te worden. Als zij protesteert moet ze linea recta met de bus terug naar die verre streken. De werknemer die werkt met behoud van uitkering op een werkervaringsplek hoeft
helemaal niet betaald te worden. Als zij protesteert stuur je haar gewoon terug naar de gemeentelijke bijstandsconsulent, die haar met de dreiging de uitkering stop te zetten wel weer 'op het rechte pad' stuurt.

Onlangs stond er een stukje in onze 'eigen' krant, Dagblad Zaanstreek. Vanaf 1 februari 2016 kunnen 50 uitkeringsgerechtigden zes maanden aan de slag in de zorgsector. Helaas, ze komen op een werkervaringsplek.
Daar 'mogen' ze werken en wat is het loon dat ze krijgen? Nou eh..... nul komma niks! Ze mogen hun uitkering behouden. En tien van hen krijgen na die zes maanden een baan. Hoe lang zou het arbeidscontract van die tien duren? Wat zal hun maandelijkse beloning zijn?

Natuurlijk is het ook heel vreemd dat er op deze wijze medewerkers worden geworven en aangesteld. Immers, er zijn heel veel zorgmedewerkers die werden en worden ontslagen. Vaak mensen met jarenlange ervaring. Voor
hen moet het een klap in het gezicht zijn dat hun werk allereerst door een uitkeringsgerechtigde wordt gedaan en dat daarna tien mensen in aanmerking komen voor de baan waarvoor zij overbodig zijn verklaard.

De SP Zaanstreek kon dit niet meer aanzien. Samen met de SP Heerhugowaard en de FNV stonden we vandaag bij onze nieuwe kraam op de Gedempte Gracht. En we vertelden de voorbijgangers dat we helemaal tegen deze vorm van arbeid zijn. Gek genoeg leidde dit bij niet heel
veel mensen tot verontwaardiging. De jarenlange propaganda van deze regering dat we dit allemaal maar heel normaal en gerechtvaardigd moeten vinden is behoorlijk aangeslagen. Veel mensen vinden het
totaal gewoon als je gaat werken zonder loon.

 

Maar daar gaan we wat aan doen! Werken zonder loon is niet gewoon! Integendeel, werken moet beloond worden.

En, o ja, Ray, een witte keeshond heeft zijn poot opgetild tegen ons nieuwe spandoek. Minachting? Een ongelukje? Een keeshondtestosteronbom? Laten we er maar van uitgaan dat het een ongelukje was.         

Anna de Groot

U bent hier