Wie bezit de wereld?
Wie bezit de wereld?
De Nederlandse regering wakkert de tweedeling in ons land verder aan. De superrijken betalen amper belasting over hun vermogen. De afgelopen twintig jaar is de belasting op kapitaal fors gedaald en die op inkomen uit arbeid juist forst gestegen. Om nog maar te zwijgen over de multinationals die in de EU voor 1000 miljard euro per jaar aan belasting ontwijken. Tweedeling en ongelijkheid zijn geen toevalligheid, maar gevolgen van jarenlange neoliberale politiek.
Als we de groeiende ongelijkheid in Nederland en in de wereld niet aanpakken, dan is de schade niet te overzien. Zelfverrijking tegenover extreme armoede zet mensen en landen tegen elkaar op. In eigen land zal dat leiden tot een nieuwe onderklasse, een grote groep mensen die de rekening gepresenteerd krijgt van onzeker flexwerk of lagere uitkeringen. Internationaal krijgen we meer vluchtelingen die de uitzichtloosheid in eigen land ontvluchten en meer spanningen tussen de kleine groep die alles heeft en de grote groep die bijna niks heeft.
Wie bezit de wereld? Is dat de rijkste 1 procent? Of zijn we dat allemaal? Het verkleinen van de ongelijkheid is heel hard nodig. Laten we daarmee beginnen in ons eigen land. Door het invoeren van een miljonairsbelasting zetten we een eerste stap. Steun deze actie, zet hier uw handtekening voor een miljonairsbelasting. Daarnaast moet er een einde komen aan Nederland Belastingparadijs. Door samenwerking met andere landen moet belastingontwijking worden aangepakt. Zo vragen we meer van multinationals en miljonairs.
En als we willen dat de wereld van ons allemaal is, dan moeten we ook eerlijk handel met elkaar drijven. Zo zorgen we voor gelijke kansen voor álle landen in de wereld.
Armoede de wereld uit helpen is niet van vandaag op morgen gelukt, maar we kunnen wél vandaag de eerste stappen zetten om de kloof te dichten.
Meer lezen?
- Zie ook:
- Sociaal
- Internationaal