h

SP zegt nee tegen associatieverdrag Oekraïne

14 maart 2016

SP zegt nee tegen associatieverdrag Oekraïne

EU: nee, nee, nee!
Het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne is een feit. Woensdag maakte de Kiesraad bekend dat op basis van hun steekproef blijkt dat er voldaan is aan de eis van minstens 300.000 geldige handtekeningen. SP-Kamerlid Harry van Bommel, woordvoerder Europese Zaken, noemt het referendum 'een geweldige kans voor burgers om zich uit te spreken over de toekomst van de EU.'

Volgens Van Bommel zou de EU eerst de crisis in eigen huis op moeten lossen in plaats van de vlucht naar voren te kiezen: 'Het is nog heel spannend wat er gaat gebeuren met Griekenland en het Verenigd Koninkrijk binnen de EU. Ondertussen kampt Europa met een vluchtelingencrisis en nemen de armoede en ongelijkheid op het continent toe. Uitbreiding of associatie met nieuwe landen is dan niet wenselijk.'

Het is alweer tien jaar geleden dat er een referendum plaatsvond over de Europese grondwet, die toen met een stevige ‘nee’ door de burger verworpen werd. De rest is geschiedenis: de grondwet kwam er 2 jaar later alsnog, alleen in een ander jasje genaamd het Verdrag van Lissabon. Dit keer is het onduidelijk wat er precies gebeurt als Nederland het verdrag niet ratificeert – zoiets is in de geschiedenis nog niet voorgekomen. Bovendien is het referendum niet bindend, maar raadgevend. Des te meer reden om een duidelijk geluid te laten horen: nee tegen het associatieverdrag met Oekraïne.

  • Het associatieverdrag heeft indirect bijgedragen aan het ontstaan van de burgeroorlog in Oekraïne. Met het associatieverdrag kiest Oekraïne om zich sterker te verbinden met de EU. Dat zal de stabiliteit en eenheid in het land niet ten goede komen.
  • Het verdrag intensiveert de economische en politieke betrekkingen met Oekraïne op een moment dat de regering in Kiev verantwoordelijk gehouden wordt voor ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Oekraïne heeft bovendien nog heel veel huiswerk te doen als het gaat om democratie, de fundamentele rechten van de mens en de rechtsstaat. Een associatieverdrag zou dan niet aan de orde moeten zijn.
  • Door het verdrag zal er nog meer geld naar het door corruptie geplaagde Oekraïne vloeien. Er zijn al miljarden van de EU naar Oekraïne overgemaakt, terwijl de kans aanzienlijk is dat EU-geld verdwijnt in de zakken van corrupte oligarchen.
  • Een associatieverdrag betekent niet automatisch lidmaatschap van de EU, maar veel EU-lidstaten gingen Oekraïne wel voor. Feit is dat het verdrag in Oekraïne nadrukkelijk wordt opgevat als opstapje naar het EU-lidmaatschap.

De SP zal daarom volop campagne voeren tegen het associatieverdrag. De stabiliteit in Oekraïne en Europa mag niet verder in gevaar worden gebracht.

Meer horen en zien?

U bent hier