h

Vrijheid voor kapitalisten, uitbuiting voor arbeiders in de EU

10 december 2016

Vrijheid voor kapitalisten, uitbuiting voor arbeiders in de EU

Emile Roemer
Metaalwerkers in de maritieme industrie zijn kwaad. Duizenden banen dreigen te verdwijnen omdat werkgevers massaal kiezen voor inhuur van goedkope arbeidskrachten uit het buitenland. Jonge mannen uit Polen werken maandenlang 12 tot 13 uur per dag. Voor 7 euro per uur, een salaris waar geen mens een gezin van kan onderhouden.

Een half miljoen Nederlanders zijn werkloos, maar te vaak willen werkgevers voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Vakmensen die zich jaren hebben ingezet voor hun bedrijf worden aan de kant gezet.

En in Oost-Europa zelf? Daar groeien kinderen op zonder hun ouders. Ze worden al de 'eurowezen' genoemd. Ze kennen papa en mama alleen van Facebook of Skype.

Dit is wat ongereguleerde arbeidsmigratie doet. Het is een grove uitwas van rauw kapitalisme. Werkloosheid in Nederland, onderbetaling van Oost-Europeanen en verweesde kinderen die achterblijven in Oekraïne en Polen.

‘Ze komen hier ook om te eten, toch? Iedereen moet eten. We kunnen niet alleen de schuld geven aan deze mensen.’ Die uitspraak van één van de metaalwerkers raakt mij. Deze mannen en vrouwen willen gewoon een eerlijk loon voor hun mooie vak. Wat ze eisen is dat hun werk door de overheid en door werkgevers niet kapotgeconcurreerd wordt.

Daarom zegt de SP: kap met deze arbeidsmigratie als feestje van werkgevers. Als vrij verkeer van arbeid in Europa leidt tot werkloosheid, uitbuiting en eurowezen dan wordt het tijd daarmee te stoppen.

Emile Roemer

U bent hier