h

In de aanval tegen armoede en schulden

4 januari 2017

In de aanval tegen armoede en schulden

Onder de kabinetten-Rutte is de tweedeling in Nederland enorm toegenomen. 421.000 kinderen groeien nu op in armoede. Bijna anderhalf miljoen Nederlanders hebben te weinig inkomen om een goede woning te betalen en om gezond voedsel en kleding te kopen. Daarom lanceert SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut een 'Masterplan armoede en schulden'.

Foto: SP Helmond / www.sp.nl

Sadet Karabulut
Karabulut: "Het is onverteerbaar dat in een rijk land als Nederland, kinderen niet altijd met gezonde voeding naar school gaan. Het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank blijft groot en mensen kunnen de huur niet meer betalen. We moeten stoppen met pleisters plakken, maar met échte oplossingen komen."

Werk is lang niet altijd meer de beste oplossing tegen armoede. Er zijn steeds meer werkende armen. Meer dan een half miljoen mensen hebben één of meerdere banen, maar kunnen toch de eindjes niet aan elkaar knopen. Karabulut: "Het belangrijkste is dat mensen meer bestedingsruimte krijgen. Daarvoor moeten we basisvoorzieningen zoals wonen betaalbaar maken en de laagste inkomens fors verhogen. Er moeten weer zekere banen komen zodat mensen kunnen rekenen op een stabiel inkomen waar ze van rond kunnen komen."

Het plan bevat tientallen voorstellen waarmee we armoede en schuldenbestrijden, maar beter nog, voorkomen. Vijf belangrijke maatregelen uit het plan zijn:

  • We verhogen het minimumloon, de AOW en de gekoppelde uitkeringen met tien procent
  • De huren worden met maximaal 400 euro per jaar verlaagd
  • Het kindpakket wordt verplicht gesteld in alle gemeenten; jongeren worden betrokken bij het armoedebeleid in hun gemeente
  • Gemeenten gaan jongeren met schulden actief helpen door schulden op te kopen en te regelen met de schuldeisers. Jongeren betalen dit tegen een redelijk bedrag in 3 jaar terug en/of leveren een maatschappelijke tegenprestatie
  • We schaffen 0-uren contracten af en maken flexibele arbeid duurder dan vast

Meer lezen?

U bent hier