h

Succes SP: eind aan verdringing en werken zonder loon

6 maart 2017

Succes SP: eind aan verdringing en werken zonder loon

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet van SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Door deze wet moeten gemeenten voortaan toetsen of reĆÆntegratietrajecten betaald werk verdringen of tot oneerlijke concurrentie leiden. Karabulut: "Dit is een groot succes voor de uitkeringsgerechtigden, schoonmakers en vakbonden waar de SP samen mee actie gevoerd heeft. De eerste slag om het stoppen van werken zonder loon hebben we gewonnen!"

Foto: SP / www.sp.nl

Sadet Karabulut
Na de invoering van de Wet Werk en Bijstand eisen steeds meer gemeenten aan mensen zonder baan dat ze allerlei klusjes moeten doen als tegenprestatie voor hun uitkering. Zij krijgen hier geen loon voor en worden de facto dus onder het minimumloon tewerkgesteld. Daarnaast kan dit leiden tot oneerlijke concurrentie, waardoor uitkeringsgerechtigden zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen mensen die wel een baan hebben wegconcurreren.

Nu gemeenten moeten gaan toetsen of sprake is van verdringing komt er de facto een einde aan werken zonder loon. Karabulut: "Door dit succes voorkomen we dat mensen met een uitkering de concurrent van werkenden worden. Geen werk zonder loon! Het is fantastisch dat er nu brede steun is voor ons initiatief dat verdringing en werken zonder loon beƫindigt."

De wet van de SP regelt dat gemeenten moeten toetsen of bij werkzaamheden van bijstandsgerechtigden betaalde banen verloren gaan. Gemeenten krijgen hiermee een instrument in handen waarmee ze precies kunnen nagaan of er sprake is van verdringing bij de re-integratie van werkzoekenden. Karabulut: "Met deze wet wordt voorkomen dat mensen met een uitkering 'werkervaring' op moeten doen of in ruil voor hun uitkering een tegenprestatie moeten leveren, wat normaal gesproken door mensen met een baan gedaan wordt. Geen papier prikken, bloemen vouwen of voedsel inpakken meer, zonder dat daarvoor een fatsoenlijk loon wordt betaald! Het is fantastisch dat er nu brede steun is voor deze wet in de Tweede Kamer. Ik kijk uit naar de behandeling in de Eerste Kamer, zodat we in de toekomst werken zonder loon echt kunnen stoppen."

Meer lezen?

U bent hier