h

Kan voetbal weer een spel worden in plaats van een markt?

13 augustus 2017

Kan voetbal weer een spel worden in plaats van een markt?

De miljoenen die de afgelopen weken voor de transfers van voetbalspelers werden betaald, vlogen ons om de oren. Het AD had uitgezocht dat de twintig Engelse Premier League clubs deze zomer meer dan een miljard hebben uitgegeven aan nieuwe spelers. De verzakelijking van het mannenvoetbal loopt hiermee de spuigaten uit. Het is jammer dat ook in het Europees Parlement (EP) voetbal vooral wordt gezien als markt, terwijl de leeuwinnen toch hebben laten zien dat je ook zonder al die hoge bedragen voor spannende wedstrijden kunt zorgen. Wat zou het mooi zijn, als Europese regels het voetbal weer een echt spel kunnen laten worden.

Door Dennis de Jong, SP-Europarlementariër

In het EP heb je over heel veel verschillende onderwerpen officieel erkende netwerken, de zogeheten intergroepen. Zo is er ook een intergroep over sport. Op 27 juni organiseerde deze een conferentie over het transferwezen. Er werden hele goede dingen gezegd, over de bescherming van minderjarige spelers en over de uitbuiting van spelers door hun ‘agenten’. Allemaal belangrijk, maar de kern van het probleem werd niet besproken: waarom laten we toe dat voetbal een kwestie van het grote geld is geworden? Is het nog leuk als grote clubs bedrijven worden en hun vermogenspositie bepaalt wie de grootste kans op succes heeft?

Dat het ook anders kan, bewijst de praktijk in de VS: de NBA (National Basketball Association) kent al sinds 1946 een maximumbedrag dat clubs aan spelers kunnen uitgeven. Daarmee wordt dus letterlijk een gelijk speelveld gecreëerd. Er zijn dan nog steeds verschillen in de bedragen die voor individuele spelers worden uitgegeven, maar er is wel een grens aan, doordat een club aan alle spelers samen niet meer dan een bepaald bedrag mag besteden. De competitie wordt er spannender door: kleine clubs hebben relatief meer kans dan zonder de maximumbedragen.

Iets dergelijks zouden we ook in de EU kunnen opzetten voor het mannenvoetbal. Dat vereist wel dat ‘Brussel’ verder kijkt dan de economische waarde van de sector. Dat mededingingsregels even worden vervangen door gevoel voor de sport en dat we competities krijgen waar niet het geld maar het spel centraal staat. Binnenkort is het reces in Brussel voorbij en dan zal ik hierover vragen stellen aan de Europese Commissie. Op basis van de antwoorden lijkt het me interessant om de conferentie van de intergroep over sport nog eens over te doen, en het dan wél te hebben over de kern: is voetbal alleen een economische markt, of mag het spelplezier weer centraal komen te staan?

U bent hier