h

Werknemers Primark verdienen nog steeds respect!

19 december 2017

Werknemers Primark verdienen nog steeds respect!

In het verleden is budgetkledingketen Primark al vaak in opspraak geraakt. Zo staat Primark bekend om de slechte arbeidsomstandigheden waarmee haar kleding, vaak door kinderen, in bijvoorbeeld Bangladesh wordt gemaakt. Daarnaast heeft Primark belastingontduiking tot kunst verheven. En dit jaar werd bekend dat werknemers van Primark overal in Nederland gebukt gaan onder de respectloze managementstijl van het kledingconcern. Dit blijkt uit een enquête van de FNV Handel en de recente antwoorden op Kamervragen aan de minister.

Ook in de Zaanse vestiging van Primark voelt een groot deel van het personeel zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera’s.

Opgejaagd en gecontroleerd door leidinggevenden

De meeste werknemers klagen over de hoge werkdruk. Een medewerker zei hierover: “Je wordt continu opgejaagd en gecontroleerd door managers en supervisors. Als je even op een andere plek staat of aan het praten bent, wordt er geschreeuwd wat je aan het doen bent. Er dan soms zelfs gedreigd met een waarschuwing.”

Camera als controlemiddel

Op veel plekken in de winkels hangen camera’s. De meeste werknemers maken zich zorgen over hun privacy. Zo meldt een ex-medewerker hier uit Zaandam: “Voor alles wordt de camera gebruikt. Hoe laat kom je binnen? Hoe laat ga je naar huis? Hoe vaak ga je naar toilet? Hoe lang sta je te kletsen met andere collega's? Wanneer de contractverlenging eraan komt dan worden camerabeelden opgevraagd door HR en managers, zodat ze dat als reden gebruiken om je contract niet te verlengen.”

Met veel moeite vrij krijgen

Vrij vragen bij Primark gaat moeilijk. Vakanties moeten lang van tevoren worden aangevraagd en worden zonder reden of uitleg geweigerd. Zelfs familieomstandigheden zijn voor Primark niet automatisch een reden om vrij te krijgen. “Wil je een dag vrij? Moet je gaan ruilen met collega’s. Als je niet kan ruilen en je verlof wordt afgekeurd, zoals meestal gebeurt, dan heb je pech. Maakt niet uit of het een begrafenis of examen is”.

Primark bepaalt of je ziek bent

Helemaal bont maakt Primark het als het gaat om ziekmeldingen; het bedrijf overtreedt wet- en regelgeving. Zo wordt het loon vaak niet doorbetaald bij ziekte en gaat de leidinggevende regelmatig op de stoel van de Arbo-arts zitten.

We hopen dat als u klant van Primark bent, collega bij de Zaanse vestiging of bezoeker aan het mooie centrum van Zaandam net als de SP en de FNV van mening bent dat de arbeidsomstandigheden bij Primark beter moeten worden! De werkdruk omlaag, recht op privacy, een goede ondernemingsraad, naleven wetten en regels - kortom: de werknemers van Primark verdienen respect! De SP vecht daarvoor, nu op straat, en in de Zaanse gemeenteraad, waar we opkomen voor alle werkende mensen. SP, bondgenoot in de strijd!

U bent hier