h

Ons geld naar de Groningers, niet naar Shell

14 januari 2018

Ons geld naar de Groningers, niet naar Shell

Na de aardbeving bij Zeerijp is het overduidelijk: er is geen tijd meer om de gaswinning rustig af te bouwen. We moeten onze energie ergens anders vandaan halen en zo snel mogelijk de schade in Groningen herstellen. Daarom moet Nederland zo snel mogelijk de gaswinning afbouwen en overschakelen naar andere, duurzamere, energiebronnen.

Foto: SP Groningen / www.groningen.sp.nl

Met het bedrag van 1,4 miljard euro dat het kabinet nu reserveert voor het afschaffen van de dividendbelasting, kan de gaskraan een stuk verder dicht. Ongeveer naar 12 miljard kubieke meter per jaar.

Nederland moet zo snel mogelijk van het gas en van NAM en Shell af. Het afschaffen van de dividendbelasting is een cadeau voor buitenlandse aandeelhouders van grote multinationals, waaronder Shell. Daarom zeggen wij: geef ons geld niet aan Shell maar aan de Groningers.

Waarom is het belangrijk?

In 2015 stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid vast dat de overheid blind geweest is voor de risico’s van gaswinning en winst voorop heeft gesteld. Nog steeds is daar niet genoeg van geleerd. Economisch gewin en ‘leveringszekerheid’ aan het buitenland zijn nu echt ondergeschikt.

Wij, Nederlanders, vinden een gezond, schoon en eerlijk land belangrijker. Wij spreken via deze petitie uit dat we verder moeten zonder gas uit de Groninger grond. Te beginnen met een gebaar. Schrap de afschaffing van de dividendbelasting en geef ons geld aan de Groningers!

Schouder aan schouder met al die mensen die zich sterk maken voor een Groningen zonder aardbevingen, zonder verzakte huizen, ontwrichte dorpen, angstige mensen en verwoest erfgoed roepen wij de politiek op tijdens het debat op dinsdag 16 januari aanstaande en daarna werk te maken van deze eerste stap. We verwachten van de politiek een groot gebaar. Laat zien dat de Groningers belangrijker zijn dan de winst van Shell.

Hoe het overhandigd gaat worden

Op de #dagzondergas zijn Nederlanders solidair met Groningen, dat in de kou blijft staan. Met deze flitspetitie zetten we politiek Den Haag onder druk om ver te gaan voor de toekomst van Groningen. Te beginnen met een groot gebaar van onszelf: ons geld moet naar Groningen, niet naar Shell. De dividendbelasting blijft wat ons betreft van kracht en dit cadeau aan multinationals mag naar Groningen.

U bent hier