h

Regenboog-stembusakkoord

14 februari 2018

Regenboog-stembusakkoord

Gemeente Zaanstad is een Regenboogstad. In Zaanstad is dit zichtbaar door het Regenboogzebrapad en doordat de Regenboogvlag wordt opgehangen op Coming-Outdag. In het stadhuis zijn genderneutrale toiletten en ook op de website van Zaanstad is er aandacht voor LHBTI’s.

Foto: Regenboog-stembusakkoord

Bovendien heeft de gemeenteraad besloten dat Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland, het LHBT-Netwerk Zaanstad en andere betrokken instanties/betrokken personen worden betrokken bij de keuze van activiteiten ter bevordering van LHBTI-acceptatie.

De gemeente zet zich in om de veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI-inwoners te vergroten en houdt in haar beleid rekening met de verschillen tussen de mensen, bijvoorbeeld in sekse, cultuur, fysieke mogelijkheden, leeftijd of seksuele diversiteit. Dit betekent ook dat discriminatie en intolerantie actief worden bestreden.

Met de ondertekening van dit akkoord zeggen wij toe dat wij deze maatregelen in de gemeenteraad zullen steunen. En dat wij ze prioriteit zullen geven, want ook de komende vier jaar willen wij de positie van Zaanstad als Regenbooggemeente zichtbaar houden en verder versterken.

1. Onderwijs


Voorlichting over seksuele diversiteit begint al in het primair onderwijs en wordt daarna in het voortgezet onderwijs opnieuw onder de aandacht gebracht bij jongeren. 
Een actieve rol van schoolbesturen en directies is hierbij van groot belang. De wethouder zal daarover het gesprek aangaan met de besturen van basis- en middelbare scholen en hen vragen hoe zij hun aan hun wettelijke plicht om LHBTI-acceptatie te bevorderen invulling geven. Dat past goed in de Onderwijsagenda Zaanstreek 2015-2018. In het kader daarvan houdt een werkgroep zich specifiek bezig met burgerschapsvorming en het tegengaan van ongelijke kansen. Het is belangrijk dat de voorlichting kwalitatief goed is en het liefst op een voor kinderen en jongeren aantrekkelijke manier wordt gegeven die indruk maakt. Bij voorkeur is deze voorlichting interactief en wordt deze (indien mogelijk) gegeven door ervaringsdeskundigen. Onderwijsinstellingen krijgen steun en begeleiding van deskundigen aangeboden om LHBTI-acceptatie te bevorderen en pesten aan te pakken.

2. Veiligheid en sociale acceptatie van LHBTI’s

Iedereen mag zichzelf zijn in Zaanstad en iedereen moet zich daar ook veilig bij voelen.
Intimidatie en discriminatie van LHBTI’s is onacceptabel en moet hard aangepakt worden. 
Melding doen bij Bureau Discriminatiezaken en aangifte doen bij de politie na intimidatie of discriminatie moet worden gestimuleerd. Uiteraard moet er dan ook snel worden opgetreden door de politie en wordt er ook van de burgemeester verwacht dat hij zich voortdurend zal blijven uitspreken tegen gevallen van intimidatie en discriminatie.

3. Jongeren

Gemeente Zaanstad zet zich in voor een omgeving waarin LHBTI-jongeren zich veilig en prettig voelen. Iedereen moet de mogelijkheid hebben tot een coming-out en niemand mag zich daarin belemmerd voelen. Voor sommige jongeren is daarbij professionele steun nodig.
De gemeente bevordert dat instanties en professionals die met jongeren werken voldoende expertise over LHBTI’s hebben. Dit geldt voor jeugdzorgmedewerkers, jeugd- en jongerenwerkers, centra voor jeugd en gezin, wijkteams jeugd, buurtwerk, docenten etc. In de Jeugdmonitor wordt specifiek gekeken naar de positie van LHBTI’s. 
Indien er behoefte is aan activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden voor en door LHBTI-jongeren dan worden deze ondersteund door de gemeente.

4. Ouderen en zorg


In Zaanstad zijn twee verzorgingstehuizen die het Roze lopercertificaat voor LHBTI vriendelijke zorg hebben verkregen. De gemeente bevordert, bijvoorbeeld met eisen in aanbestedingsprocedures, dat ook andere (ouderen- en thuis-) zorginstellingen een LHBTI-vriendelijk beleid voeren en dat zij beschikken over een Roze Lopercertificaat voor LHBTI-vriendelijke zorg.  
De gemeente heeft een belangrijke rol in het bieden van zorg en welzijn aan inwoners. LHBTI-inwoners verdienen daarbij bijzondere aandacht. Dat geldt met name voor oudere LHBTI’s en LHBTI’s met een beperking, die relatief vaak last hebben van eenzaamheid en isolement.
De gemeente ondersteunt ontmoetingsmogelijkheden, zoals de Regenboogsalon in het Erasmushuis en LHBTI-vriendelijke dagbesteding voor LHBTI-ouderen en LHBTI’s met een beperking.

De gemeente zorgt ervoor dat gemeentelijke zorginstanties, zoals sociale wijkteams en het Wmo-loket, beschikken over relevante en actuele kennis over én informatie die gedeeld kan worden over zaken die voor LHBTI’s van belang zijn.

In de gezondheidsmonitor wordt specifiek gekeken naar de situatie van LHBTI’s.

5. Kwetsbare groepen

Bepaalde groepen binnen de LHBTI-gemeenschap zijn extra kwetsbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor LHBTI’s met een religieuze of biculturele achtergrond. Activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden voor biculturele en religieuze LHBTI’s worden ondersteund en de gemeente faciliteert maatschappelijke organisaties in het kunnen bieden van ontmoeting voor kwetsbare LHBTI’s.
De gemeente zorgt voor goede ondersteuning, crisisopvang en/of doorverwijzing van biculturele en religieuze LHBTI’s, die door hun identiteit in de problemen komen. Ook is er extra aandacht voor LHBTI’s met een beperking of handicap.

De crisisopvang voor mannen en vrouwen die te maken hebben met bijvoorbeeld eerwraak en huiselijk geweld, is nadrukkelijk ook toegankelijk voor transmannen en –vrouwen.

6. Sport


Zaanstad zet actief in op een LHBTI-vriendelijk klimaat bij sportclubs. De gemeente ziet erop toe dat Zaanse sportclubs openlijk stelling nemen tegen intolerantie en discriminatie. De gemeente vraagt sportclubs naar hun antidiscriminatiebeleid, klachtenbeleid en wat zij doen om LHBTI’s zich welkom te laten voelen. De gemeente vraagt de sportclubs om op te treden bij LHBTI-onvriendelijk gedrag (bijvoorbeeld vijandige spreekkoren) en om in dergelijke gevallen de wedstrijd stil te leggen.

7. Werkvloer

Als Regenboogstad geven gemeente Zaanstad en haar uitvoeringsorganisaties het goede voorbeeld door zich als werkgever in te zetten voor een prettige werkomgeving voor LHBTI’s, door middel van diversiteitsbeleid, gedragsregels, klachtenregeling, vertrouwenspersonen en voorlichting. De gemeente en haar uitvoeringsorganisaties zetten in voor een transgendervriendelijk klimaat op de werkvloer.

De gemeente ziet er als opdrachtgever van re-integratiebedrijven op toe dat geen (in-)direct onderscheid wordt gemaakt op grond van seksuele identiteit en genderidentiteit, en dat rekening wordt gehouden met de specifieke problemen die transgenders op de arbeidsmarkt ondervinden.

Het Regenboog stembusakkoord is een initiatief van Rosanne Kolvers (GroenLinks) en is mede opgesteld door de politieke partijen GroenLinks, VVD, D66, Democratisch Zaanstad, SP, PvdA, ROSA en ZIP. Het LHBT-Netwerk Zaanstad en Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland zijn benaderd voor advies en hebben meegedacht over het tot stand komen van dit akkoord. De SP en de meeste partijen die aan de komende gemeenteraadsverkiezingen meedoen, hebben dit akkoord op 14 februari 2018 ondertekend.

U bent hier