h

Loondispensatie uit het regeerakkoord!

8 september 2018

Loondispensatie uit het regeerakkoord!

Terwijl de regen niet op lijkt te houden op donderdag 6 september is er plots een doorbraak. Niet alleen de zon breekt door, ook het regeerakkoord brokkelt af! De loondispensatie plannen die sinds het aantreden van Kabinet Shell 1 - ik bedoel Rutte 3 - boven het hoofd hangt van duizenden mensen met een arbeidsbeperking gaan van tafel!

Door Leyena van der Laan, lid SP Zaanstreek

"Nu doorpakken voor een rechtvaardiger Nederland!"

De afgelopen maanden ben ik door het land gegaan en heb met gemeentes gesproken, met mensen gesproken en met werkgevers gesproken over deze plannen. Het is al snel duidelijk: deze plannen zijn voor niemand goed, behalve de staatskas. Immers; het kabinet geeft een cadeau van 2 miljard op jaarbasis aan de buitenlandse belastingdiensten en dat geld moet toch ergens vandaan komen.

December 2017 in Den Haag op het Plein voor de Tweede Kamer. Ik bezoek een protest tegen de plannen van het kabinet om Wajongers die kunnen werken maar geen baan krijgen maar wel te korten. 80 euro per maand minder voor mensen die net zo veel, soms meer, kosten maken als een ieder onbelemmerd mens. Vier jaar geleden is afgesproken dat het bedrijfsleven eind 2016 14.000 nieuwe banen zou hebben gecreëerd voor gehandicapten en de overheid 6.500. Dit werd door de overheid niet gehaald en was veel te weinig! Heel veel mensen zouden een korting op het inkomen krijgen en dat terwijl ze nog geen baan hadden zoals hun werd beloofd.

Deze korting moet dan ook teruggedraaid worden!

Na de jaarwisseling begon de strijd tegen de nieuwe kabinetsplannen dan ook goed. 30 maart startte Naomi Doevendans een petitie en op zaterdag 26 mei 2018 trok ik met een camera naar Apeldoorn: Wij Staan Op! en SP Apeldoorn zamelden handtekeningen in voor die petitie #benikhetnietwaard. En al gouw ging ik in gesprek met meer mensen met een arbeidsbeperking. Zelf heb ik in Apeldoorn gewoond en gewerkt in de sociale werkvoorziening aldaar, ik begreep dat ook deze al opgeheven was. Jammer, waarom al die afbraak van ons sociale stelsel!

Sunita Biharie en vele lokale SP'ers trokken de kar vol overtuiging en ook de Partij voor de Dieren werkte mee in de vorm van Arjan Groters. Resultaat: een Raadsbrief aan Staatssecretaris van Ark, om de plannen niet uit te voeren! Ondertekend door iedere fractie in de Apeldoornse raad, behalve dan die van de VVD. Weinig verrassend, toch jammer.

Met de beelden die ik gemaakt had in Apeldoorn kwam het eerste filmpje tot stand:

Nadien werd ik al gouw benaderd door Bianca Verweij van de Hilversumse SP. Ook hier ging ik met mijn boodschappenkarretje gevuld met statief en camera naar het Hilversumse. Een dag vol lering over (Arbeids-)beperkingen en validisme en een grote samenwerking met onder andere de FNV en LFB, een landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking.

Het volgende filmpje was het resultaat:

Tegen het einde van het politieke reces, de 'zomervakantie' voor mensen in de politiek, besloot ik om nog voor Prinsjesdag een soort van “terugblik filmpje” te maken, met beelden van de eerdere acties. Echter nadat ik een interview opnam met Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, bedacht ik mij om nog één keer een actief filmpje te maken om mensen te overtuigen!

Zaterdag 1 september toerde ik door het land om Sunita, Bianca en de mensen van SP Hilversum nog 1 keer te filmen. Eenmaal thuis monteerde ik het geheel in recordtijd tot een van mijn beste filmpjes ooit en plaatste het online op maandag. Via de social media ging het al snel heel Nederland door!

Het resultaat:

En eindelijk op donderdag 6 september kwam vlak na het avondeten en vlak voor de koffie het bericht:

Kabinet schrapt plan om arbeidsgehandicapten onder minimumloon te betalen

Geweldig nieuws! Met tranen op mijn gezicht belde ik met Naomi Doevendans, de initiatiefneemster van de petitie, en Nick Bootsman. Twee mensen die voor deze actie ook heel Nederland door trokken, en net als ik compleet verrast en dolgelukkig zijn!

Wat een geweldig zware strijd was dit, en wat een geweldig sterke mensen heb ik gevonden in deze strijd. Mensen die echt niet verschillen van andere, een, twee dagen in de week of de hele week aan het werk gaan met een arbeidsbeperking. In de ochtendspits met de trein kunnen ze voor u onbekend, naast u zitten met de zelfde gedachten. Ze rijden naast u in de file zonder dat u het ooit zult weten, maar weet dat ze er zijn. Mensen die heel gewoon aan het werk gaan, maar net iets meer hebben moeten, of nog moeten overwinnen.

Naomi en Nick, Bedankt voor alle lessen die jullie mij geleerd hebben. En terwijl ook ik een Arbeidsbeperking heb, was ik lang niet zo op de hoogte als jullie.

Nu vieren wij feest, maar morgen gaan wij weer hard aan de slag voor een rechtvaardiger Nederland!

Doe mee met ons, sluit je aan en ontdek dat er zoveel moois is om voor te strijden. Nu is het tijd om die 80 euro in de maand terug te krijgen voor de mensen wie een baan beloofd was, en die nog niet hebben!

U bent hier