h

Nauerna weer aan de beurt

27 juli 2019

Nauerna weer aan de beurt

Foto: © Willem Croese

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) is voor zeventig procent stilgelegd wegens slecht onderhoud. Het afval uit de hoofdstad en zelfs uit het Verenigd Koninkrijk moet ergens heen. Lelystad en Nauerna bieden de oplossing door ‘tijdelijk’ de rommel op te vangen en dat is precies wat de Zaanse SP fractie vreesde, de socialisten stelden hierover vragen aan het college.

Afgelopen week zei een woordvoerder van Afvalzorg uit Nauerna dat in principe geen afval van AEB op de Zaanse stortplaats zou komen omdat er een ‘stortverbod’ is. Een ontheffing hiervoor bleek voor het Amsterdams afvalbedrijf de ideale oplossing om toch in Nauerna te dumpen. En zowaar de gemeente Amsterdam maakte dit besluit bekend.

De definitieve sluiting van de Zaanse vuilstort in 2022 staat onder druk. SP’er Anna de Groot zag in 2003 al het lossen van schepen met asbest vervuild baggerslib bij Nauerna. “Nog altijd is de vuilstort hier een grote zorg. Recent werd het recreatiepark op de afvalberg gesloten door Zaanstad en nu komt er zelfs extra afval bij”, benadrukt zij.

U bent hier