h

Het Twiske, de bezoekers aan het woord

17 november 2019

Het Twiske, de bezoekers aan het woord

Foto: © Willem Croese

Om het natuur- en recreatiegebied Het Twiske is veel te doen, zo wil het festival 'Welcome To The Future' uitbreiden naar een meerdaags evenement met overnachtingen en bij het de Twiskehaven is de wens om een camping te starten, dit allemaal in een Natura-2000 gebied. De SP ging op onderzoek uit door bezoekers van Het Twiske te spreken aan de hand van een enquête. De resultaten zijn bekend gemaakt middels een rapport.

Foto: © Willem Vogtschmidt

SP Noord-Hollland fractiemedewerker Marcel Lathouwers heeft het onderzoeksrapport bekend gemaakt tijdens de raadsvergadering van 14 november in Landsmeer - Foto: Willem Vogtschmidt

De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn:

1. De enquête is door 485 mensen ingevuld.

2. Men komt gemiddeld 76 keer per jaar in Het Twiske. Uiteenlopend van een paar keer per jaar tot meerdere malen per dag. Het merendeel van de respondenten komt er wekelijks.

3. De respondenten komen voornamelijk uit Oostzaan en Amsterdam (165 en 123), gevolgd door Landsmeer en Zaanstad (74 en 51). Van de rest (69) komt het overgrote deel uit de provincie Noord-Holland.

4. Men fietst en wandelt er het liefst, terwijl men geniet van de rust en de natuur.

5. Men is erg gesteld op de natuur en wil dat vooral de natuur haar gang kan gaan. Men vindt dat hier in geïnvesteerd moet worden.

6. Verbeterpunten zijn er ook: Het plaatsen van meer prullenbakken wordt genoemd en het handhaven van de openbare orde, vooral tijdens het barbecue-seizoen. Een groot aantal mensen pleit voor meer voorzieningen, zoals toiletten, bankjes en kleine eet-/koffietentjes nabij plekken waar mensen samenkomen.

7. Twee op de drie mensen wil geen camping nabij de haven. Eén op de vijf vind het wel een goed idee, maar hangt er strikte voorwaarden aan. De helft van deze groep vind het alleen een goed idee als het een kleinschalige natuurcamping betreft.

8. Van de 485 respondenten zijn 166 mensen voorstander en 297 mensen tegenstander van festivals in het gebied. In percentages is dat: 34% voor en 61% tegen.

9. 356, oftewel zo’n driekwart van alle respondenten denkt dat een festival een bedreiging is voor de natuur.

10. Ruim 80% van de ondervraagden is tegen het idee dat er een driedaags festival komt, inclusief overnachtingen voor de bezoekers van het festival.

11. Ruim 70% is tegen het door de Recreatieschappen vercommercialiseren van natuurgebieden. Wat inhoudt dat 7 van de 10 mensen tegenstander is van het gebruiken van de natuur om er geld aan te verdienen.

12. Opmerkelijk: Ruim tweederde van de voorstanders van de vercommercialisering van natuurgebieden is alleen voorstander, ‘omdat er anders te weinig geld is voor het behoud van de natuur’.

U bent hier