h

Noodzaak goede nazorg bij sluiting drugswoning

14 november 2019

Noodzaak goede nazorg bij sluiting drugswoning

Foto: @ SP

“De gemeente Zaanstad moet van de bestuursrechter uit Haarlem een licht verstandelijk beperkte vrouw laten terugkeren naar haar woning in de wijk Poelenburg”, publiceerde het Dagblad Zaanstreek. De woning is op last van burgemeester Hamming gesloten voor drie maanden na de vondst van 21 gram harddrugs. De Zaanse zwerft al twee maanden over straat. De rechter vindt het belang van de labiele vrouw zwaarder wegen dan wat Zaanstad voor ogen heeft. SP heeft samen met GroenLinks hierover een motie ingediend.

SP-raadslid Roland van Braam: “Met het sluiten van een drugspand moet de overlast uit een wijk verdwijnen. Maar onderzoek naar de effecten is nooit gedaan. Verdwijnt hiermee bijvoorbeeld de overlast ook voor het langere termijn? De SP vind het absoluut gevaarlijk en veroordeelt het ook om illegaal wiet te kweken in woningen of andere vormen van drugshandel, dat voorop gesteld. Maar wij zijn er niet van overtuigd dat het effect om een woning door bijvoorbeeld 3 of 6 maanden te sluiten de criminaliteit of overlast afneemt. Een drugdealer die het huis wordt uitgezet gaat elders verder.”

De SP maakt zich voornamelijk zorgen over dat daders soms ook slachtoffer zijn en dat er kinderen bij betrokken zijn. Het is schrijnend als een Zaanse moeder en hulpbehoevende dochter een hennepwoning worden uitgezet. Ook vinden de socialisten het onwenselijk en zelfs gevaarlijk als licht verstandelijk beperkte mensen op straat worden gezet. Problemen bestrijden door grotere problemen te creëren is een verkeerde route.

De motie van Van Braam heeft het niet gehaald in de raad, maar het thema houdt de SP’er scherp. Op last van de rechter mag de inwoonster van Poelenburg na zes weken terugkeren naar haar woning waarover de gemeente heeft beslist.

U bent hier