h

De columnisten: Hoe de ganzen worden gevoerd

11 februari 2020

De columnisten: Hoe de ganzen worden gevoerd

Foto: @ SP

Idealisten hebben nog oog voor een mogelijke verandering, maar het wordt wel moeilijker om aan dat geloof vast te houden. Het gevecht tussen de aarde en de mens is in volle gang.  De afhankelijkheid van een onzichtbare financiële macht die in die strijd haar medemensen richting afgrond duwt stemt tot nadenken. Tijdens mijn reis naar de gewone mens luister ik weer naar ideeën die inzicht kunnen verschaffen.

Tekst: Wim Verhoeven – De Koffiekring

Hoe wordt er gedacht? Sommige burgers komen een keer per week samen en bij de koffie borrelen dan analyses naar boven. Ik citeer: ‘Het is alsof je de autonomie over je leven verliest. Veel zaken zouden met een referendum niet tot stand zijn gekomen. Kijk naar de biomassacentrales of het 5G netwerk.
Via slimme neuromarketing zonder enige morele toetsing worden burgers getransformeerd tot consumenten die lijken op Franse ganzen voor de productie van foie gras. Deze worden volgepropt om met hun vergrote lever de paté te leveren. Bij mensen is de paté vervangen door het geld dat ze moeten genereren.

Velen willen eigenlijk niet meer in zo’n maatschappij leven waar alle verrassingen zijn uitgehaald. Vernieuwing betekent veelal een hogere prijs voor hetzelfde product. In een monotoon ritme wordt het korting paradijs aangeprezen. Van een maffe zanger moeten we een goedkope bril aanschaffen. Gratis en nog nooit vertoond zijn de aanbiedingen die ons moeten betoveren.

Goor en Dom of Doei, de reisorganisaties zoals ze hier genoemd worden, prijzen all inclusive vakanties naar plekken aan die allemaal op elkaar lijken en ze doen net of je daar alleen bent. Het vee wordt massaal in de vliegtuigen gepropt in een steeds hoger tempo want het gaat om de groei. Ergens begint het op een slachthuis voor varkens te lijken waar de band te snel draait, zoals onlangs werd geconstateerd.

De mensen zitten in een situatie waarin ze geen overzicht hebben. Waarom volg ik de ‘richtlijnen’ en blijf ik gehoorzaam in de verwachting dat het beter wordt of hoop ik dat ik weer een echte verrassing tegenkom? Er wordt ons van alles wijsgemaakt maar dat is alleen in het belang van het financiële circus’. Hebben deze mensen gelijk?

Rutger Bregman geeft in het boek ‘De meeste mensen deugen’ aan dat we in principe goedaardig zijn. Worden we echter in een bepaalde situatie gebracht dan zijn we in staat soms dingen te doen die we diep vanbinnen eigenlijk niet normaal vinden. De neuromarketing en de belofte dat economische groei een zegen is, lijken een consumptie-bevel dat men bijna gedachteloos opvolgt. Mensen worden dus aangezet tot iets wat ze zonder neuro-dwang misschien helemaal niet willen.
 
In sociaal opzicht wordt de ramp steeds groter en het lijkt of we moeten leven met waanzinnige rampen. Het idee van machthebbers om met technologie en geld alles te kunnen overwinnen grenst aan waanzin. Met diezelfde technologie zullen zij overigens wel uiteindelijk onze autonomie wegnemen, waarvoor onder andere de historicus Yuval Noah Harari duidelijk waarschuwt. Algoritmes zullen voor u gaan beslissen in het voordeel van degenen die het voor het zeggen hebben. Zullen de ‘ganzen’ zich dit op tijd gaan realiseren?

U bent hier