h

De columnisten: Nieuwe wachtlijsten in de zorg

28 maart 2020

De columnisten: Nieuwe wachtlijsten in de zorg

Foto: © SP

Eén van mijn buurtjes zit met smart te wachten op een knieoperatie. Hij was in deze periode ingepland, maar de operatie gaat niet door. Logisch, een kapotte knie is niet dodelijk. De coronacrisis heeft roet in het eten gegooid. Ondertussen slikt hij veel paracetamol om de pijn in zijn knie een beetje te verlichten.

Tekst: Anna de Groot

Het Financiële Dagblad meldde dat bijna de helft van de reguliere zorg niet doorgaat vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat leidt tot oplopende wachtlijsten en daardoor mogelijk ook tot gezondheidsrisico's voor patiënten. Wekelijks worden naar schatting zo'n 3,5 miljoen 'patiëntcontacten' afgezegd, zeggen onderzoekers van bureau Gupta  na een inventarisatie onder 53 zorgprofessionals. Dat gebeurt vooral in het ziekenhuis, maar ook veel tandartsen, huisartsen, psychologen en fysiotherapeuten hebben consulten geschrapt. Ook zeggen veel patiënten hun afspraak af. De activiteiten in de dagbesteding, voor bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen, zijn bijna allemaal stopgezet.

De onderzoekers waarschuwen voor een "steeds groter stuwmeer aan zorgvraag" als de coronacrisis nog lang aanhoudt. Niet-spoedbehandelingen die nu worden uitgesteld, zoals knieoperaties en maagverkleiningen, moeten ooit toch opnieuw worden ingepland, zeggen ze. Maar wanneer kunnen mijn buur en vele anderen de operatie krijgen die ze nodig hebben? Afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt, zouden de wachttijden kunnen oplopen met twaalf tot dertien extra weken. Niet leuk voor mijn buur en ook niet leuk voor alle andere mensen die op een operatie en andere zorg zitten te wachten.

Onlangs werden er een aantal ziekenhuizen gesloten. Het meest nabije voorbeeld daarvan is het Slotervaart in Amsterdam. Maar ook elders in het land gingen ziekenhuizen dicht. Zorgt Nederland nog wel goed voor de volksgezondheid? Nu, tijdens de coronacrisis blijkt van niet. De nu gesloten ziekenhuizen hadden een waardevolle rol kunnen vervullen in de crisis én voor het bekorten van de wachtlijsten die zullen ontstaan.

Het ZMC doet gewoon z'n werk. Maar ook het ZMC stelt niet-spoedeisende operaties uit. In de nabije toekomst moeten we er toch écht voor gaan zorgen dat er voldoende ziekenhuizen in Nederland zijn. Niet meer sluiten, maar open houden. Want een crisis kan altijd optreden. En dan hebben we de ziekenhuizen meer dan nodig. Voor noodgevallen én om ervoor te zorgen dat er geen lange wachtlijsten ontstaan.

Mijn buur zit ondertussen zijn extra wachttijd uit.

U bent hier