h

Struikrovers aan De Watering

5 maart 2020

Struikrovers aan De Watering

Foto: © Willem Croese

Dagelijks wandelen mensen over een schelpenpad langs het Zaandamse riviertje De Watering aan de wijken Poelenburg en Peldersveld. De vogels vliegen van boom naar boom en springen van tak naar tak. Egels zoeken hun weg op het gras en tussen de struiken. Oftewel ideaal voor zowel dieren als mensen om even uit de dagelijkse drukte van de stad te komen. En dan blijkt vandaag dat ‘struikrovers’ in opdracht van de gemeente Zaanstad enorme stroken aan struiken verwijderen. Wat is er aan de hand?

Tekst: Willem Croese

Ter hoogte van de ERA-flats Perim en Noordwachter is de eerste rij struiken gekapt. Een kale plek blijft achter waarop overigens zwarte aarde is gedumpt. Later op de dag is er nog een flinke hoeveelheid struiken verwijderd, deze keer grofweg tussen de Pharus en de Perim. De Watering is lang en er staan nog veel meer struiken aan de oever en langs het wandelpad, dus er is weinig fantasie nodig om te begrijpen dat vele struiken zullen sneuvelen dankzij de Zaanse kapwoede van de gemeente.

Bij navraag blijkt dat volgens een gemeentelijke woordvoerder geen kapvergunning nodig is omdat ‘het struikgewas van slechte kwaliteit’ was. ‘Hier komt straks een kleurrijke bloemenzee te staan geschikt voor vlinders en bijen’ laat de gemeente weten. Het is alsof mens en dier in zowel Poelenburg als Peldersveld hiermee blij moeten zijn. Struiken eruit en bloembollen in de grond is het devies van de gemeente Zaanstad.

Vreemd is ook dat de inwoners van deze wijken niet zijn ingelicht, laat staan dat zij hier maar iets over te zeggen hebben. En dit is een schril contrast met het pact Poelenburg en Peldersveld dat op dringend verzoek van Zaanstad met de gemeente is gesloten op vier februari jongstleden in zalencentrum De Tulp. Het college noemt dit zelfs een ‘huwelijk’ en dat heeft binnen een maand al een enorme deuk opgelopen door struikroverij.

U bent hier