h

Leegstand en geen zeggenschap

28 april 2020

Leegstand en geen zeggenschap

Foto: © Willem Croese

Het aantal verzorgingshuizen in Nederland is de afgelopen decennia drastisch verminderd door forse bezuinigingen, ander beleid en doordat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Toch zijn er ouderen die wel verzorging nodig hebben en dat is mogelijk bij Evean Westerwatering onder de noemer ‘verzorgd wonen’. Bewoner Klaas meldt bij de SP echter een grote leegstand van kamers in het complex terwijl veel mensen hard op zoek zijn naar dergelijke huisvesting.

Tekst: Willem Croese

Het complex van Evean Westerwatering is gevestigd aan het Elsbroekplantsoen en heeft 69 éénkamerappartementen, zes tweekamerappartementen, een restaurant en een koffieruimte. Naast dit gebouw staat nog een complex die uit aanleunwoningen bestaat. Beide gebouwen zijn eigendom van woningbouwcorporatie Parteon waarvan het deel verzorgd wonen uitgevoerd wordt door Evean.

Verzorgd wonen

Klaas* woont in een éénkamerappartement van 31 vierkante meter groot, zijn woonruimte bestaat uit een badkamer met toilet, een woon/slaapkamer en een open keuken. De sociale huurprijs bedraagt ruim 550 euro per maand exclusief diensten, servicekosten en nutsvoorziening. Verder komt het basispakket ‘catering’ erbij oftewel vier keer per week warm eten en dagelijks koffie voor het maandelijkse bedrag van 225 euro. Alles erop en eraan is hij zo’n 950 euro kwijt aan woonlasten en verzorging.

“Het verzorgd wonen houdt niet zoveel voor mij in, want ik woon hier zelfstandig en ik heb geen zorg nodig. Maar als je wel verzorging nodig hebt dan voert Evean het uit. Overigens ik ben wel op basis van zorg hier komen wonen.”

Het verzorgd wonen vindt hij niet slecht, maar opvallend is het hoge aantal leegstaande kamers. Momenteel schommelt dit aantal tussen de twintig en vijfentwintig, dus ongeveer een derde deel staat leeg. Klaas: “Ja sommige bewoners verhuizen naar een andere locatie én er overlijden ook mensen, dus krijg je minder bewoonde kamers. Maar zoveel vind ik vreemd.”

Op de website van Evean staat de wachttijd vermeld van nul tot zes weken en de leeftijdsgrens is vanaf 55 jaar. “Ik denk wel dat er belangstelling is voor de kamers maar door de regeltjes is de prijs te hoog. Haal het verplichte eten uit het pakket en laat mensen zelf hun potje koken. Dat is stukken goedkoper.”

Coronacrisis

Klaas: “Toen het coronavirus uitbrak mochten wij niet meer in het restaurant eten, wij moesten het zelf ophalen en zo stond je in de rij te wachten zonder anderhalve meter ruimte tussen elkaar. Het was langer dan een week zo. Nu wordt het diner bij onze kamers gebracht. De medewerker belt aan. Je moet op geruime afstand zitten. Het eten wordt op het aanrecht gezet. Ik denk dat deze wijziging te maken heeft met een krantenbericht in het Dagblad Zaanstreek waarin met een foto duidelijk te zien was hoe dat ophalen ging, niet goed dus. Zij die nu het eten brengen zijn van Evean en voorheen deden ook mensen van Odion dit maar die zijn allemaal weg. Vrijwilligers hielpen in de eetzaal en ook zij zijn weg. De boel ligt stil door de coronacrisis. Wij hoorden dit in de wandelgangen, dus niet officieel. Het Eveanpersoneel heeft totaal geen beschermingsmiddelen zoals een mondkapje. Ik vind dit absurd, zowel bewoners als personeel lopen op deze manier extra kans op besmetting.”

Bewonerscommissie

Bewoners van zowel de aanleunwoningen als de appartementen hebben geprobeerd een bewonerscommissie op te zetten. Een gezamenlijke commissie lukte niet: “Wij kregen als antwoord dat de aanleunwoningen en verzorgd wonen verschillend zijn en daarom deze bewonerscommissie niet mocht worden opgericht. Uiteindelijk hebben de bewoners van de aanleunwoningen wel een commissie en wij niet”, legt Klaas uit.

Degenen die rechtstreeks huren van Parteon zijn aangewezen op de woningbouwcorporatie en de overigen moeten bij Evean zijn om daar hun verhaal kwijt te kunnen. Klaas en meer bewoners van verzorgd wonen vinden geen zeggenschap als huurder niet goed, het zou hen een lief ding waard zijn als dat wel kan. “Samen sta je sterk en samen maak je er wat moois van,” besluit Klaas.

*Bewoner Klaas wil niet met zijn echte naam in dit artikel, zijn naam is bij de redactie bekend

Meer informatie:

Leegstaande kamernummers (26 stuks) Evean Westerwatering op 16 april 2020:

20, 17, 16, 15, 24, 25, 26, 12, 1, 2, 6, 27, 52, 50, 41, 47, 43, 46, 45, 70, 75, 67, 76, 77, 78, 60
 

https://www.evean.nl/locatie/verzorgd-wonen-zaandam

https://www.parteon.nl/ik-wil-huren/wonen-zorg/verzorgd-wonen-in-zaandam

https://www.odion.nl/locaties/westerwatering/

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200319_19217807/lange-rijen-tijdens-lunchtijd-in-appartementencomplex-evean-westerwatering-net-een-kweekvijver

 

U bent hier