h

De columnisten: Aan de ketting van het kapitalisme

7 mei 2020

De columnisten: Aan de ketting van het kapitalisme

Foto: © SP

Iedereen ligt in de houdgreep van corona, een virus dat levensbedreigend is en dat weten wij wel. Of alle mensen zich hier bewust van zijn is de vraag. Wij kennen de ‘schijt aan coronafeestjes’ maar ook de vele wegen om toch letterlijk samen te zijn. En zo verspreidt de ziekte zich verder. Het grootkapitaal wacht op de vette orders voor mondkapjes en dergelijke nadat de prijzen flink zijn opgeschroefd.

Tekst: Willem Croese

De kapper die zijn zaak dicht moet houden omdat hij een ‘contactberoep’ heeft ziet klanten van hem op straat lopen met een professioneel geknipt bos haar. De restauranteigenaar ziet een foto op Facebook waarop een gast van hem staat afgebeeld met de mededeling dat hij met zijn ‘coffee to go’ op de enige stoel van het terras zit. De Amerikaanse president Trump ontkent eerst dat zijn land besmet is en later beweert hij dat door de Chinezen corona in een laboratorium is gemaakt.

Rara hoe kan dit? Omdat egoïsme voor velen duidelijk voorop staat. Je moet toch naar buiten kunnen gaan? Je moet elkaar kunnen ontmoeten. De zomer staat voor de deur waardoor de temperaturen omhoog gaan, dus nog meer mensen op straat. Hou je hart maar vast. Intussen draaien huisartsen, doktersassistenten, verpleegkundigen, intensive care artsen, schoonmakers en vele anderen overuren om de gezondheid van een ieder in goede banen te leiden.

En wanneer minister-president Mark Rutte en de zijnen het woord ‘solidariteit’ in de mond nemen moet je helemaal oppassen. Zulke lieden zijn slim genoeg om te weten wat het woord betekent, echter zij hebben daar geen enkel belang bij. Hebben wij de afgelopen tien jaar met deze VVD’er aan het bewind liggen slapen? Je zou denken van wel. Zijn wij de keiharde bezuinigingen van het neoliberale beleid vergeten die niet alleen ons hebben getroffen maar ook anderen ver buiten de landsgrens?  

Rutte riep op één van zijn persconferenties: “De gezondheid eerst en dan pas de economie.” Intussen worden grote sommen geld in bedrijven als KLM gepompt nadat aandeelhouders en directieleden op de vingers zijn getikt omdat zij nog even moeten wachten op hun bonussen. Dit is een kopie van hoe banken zoals ABN Amro tijdens de vorige crisis overeind zijn gehouden en waar het nu weer op zijn zachtst gezegd een rommeltje is.

Ja het is ingewikkeld om de boel op orde te krijgen. Het kapitalisme is niet eens in staat om bijvoorbeeld voldoende ziekenhuisbedden, medicijnen, testen en beschermingsmateriaal, laat staan fatsoenlijke beloning voor de ‘vitale beroepen’ te regelen. Logisch? Ja want schaarste drijft de prijzen omhoog en zo hebben de kapitalisten de macht in handen. Wij liggen niet alleen in de houtgreep van het coronavirus, maar ook aan de ketting van het kapitalisme. Het is tijd dat het roer omgaat.

U bent hier