h

Biomassacentrale, moet die dicht?

8 september 2021

Biomassacentrale, moet die dicht?

Foto: SP / AnnadeGroot

Het is een betrekkelijk klein gebouw, dat qua omvang in het niet valt bij het Pascal College en het ZMC. Toch is de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam een onderwerp waarover veel verschillende meningen zijn. Onlangs vroeg MOB, de milieuorganisatie waarvan Johan Vollenbroek het bekendste lid is, om deze biomassacentrale te sluiten.

Een aantal jaren geleden dachten heel veel Nederlanders dat de omschakeling van de brandstoffen steenkool en olie naar de brandstof biomassa (houtafval) een heel goede was. Inmiddels denken we daar anders over. Want de vraag naar biomassa is zo groot geworden dat er niet kan worden volstaan met houtafval, maar dat hele bossen worden gekapt voor onze warmtevoorziening. En dat is heel slecht. Daar moeten we vanaf.

De biomassacentrale van Bio Forte in Zaandam heeft certificaten voor wat er verbrand wordt. In de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam kan, vanwege de certificaten, alleen snoeiafval uit de regio verbrand worden. Dus hout dat 'over' is. Van die houtige biomassa worden overigens eerst pellets gemaakt voordat de biomassa de verbrandingsoven in gaat.

De biomassacentrale levert veel klachten van omwonenden en maatschappelijke onrust op. Zorgt de centrale voor stank, voor rook, voor fijnstof in de lucht, voor de uitstoot van veel ammoniak? Is het ├ęcht zo dat in 'onze' biomassacentrale alleen snoeihout uit de regio verbrand wordt? De SP zit in een klankbordgroepje in de gemeenteraad van Zaanstad, waarin de ontwikkelingen rond de biomassacentrale worden besproken en waarin bepaald wordt wat er onderzocht, aanbevolen en verboden moet worden. Want we willen een samenleving waarin mens en milieu gezond blijven (en worden).

MOB vraagt nu aan Zaanstad om de biomassacentrale te sluiten omdat deze veel te veel ammoniak uitstoot (ammoniak is het gas dat ervoor zorgt dat de biodiversiteit er ernstig op achteruit gaat). De uitstoot van ammoniak van de biomassacentrale zou maar liefst 16 keer zo hoog zijn als van de natuurvergunning mag. Er zou maar zes kilo ammoniak mogen worden uitgestoten, maar in werkelijkheid wordt 106 kilo ammoniak uitgestoten.

Dat riep natuurlijk vragen op bij de SP. Om snel antwoorden te krijgen stelden we eerst maar eens zogenaamde 'technische' vragen. Bij dat soort vragen krijgt een gemeenteraadslid meestal snel antwoorden van de deskundige ambtenaren. Na de beantwoording van de vragen kijken we verder wat we gaan doen.

De SP is helemaal niet blij met de biomassacentrale. Als inderdaad blijkt dat er veel te veel ammoniak wordt uitgestoten, vinden wij dat hij inderdaad gesloten moet worden. En er mag sowieso geen nieuwe biomassacentrale in Zaanstad komen.

U bent hier