h

Groen is gevoelig. Oeps!

23 augustus 2022

Groen is gevoelig. Oeps!

Al een hele tijd verwonder ik me over het fenomeen groenadoptie. Inwoners van Zaanstad, die graag een stukje openbare ruimte met fleurig groen willen opsieren werden daartoe door de gemeente Zaanstad in de gelegenheid gesteld. Mooi natuurlijk, want alles dat helpt om de openbare ruimte er wat beter te laten uitzien is vooruitgang. Niemand in de gemeenteraad en - waarschijnlijk - geen enkele inwoner van Zaanstad is tevreden over de manier waarop de gemeente de openbare ruimte onderhoudt. 

De foto, die zoveel ongenoegen opwekte, ga ik niet op de website zetten. En ook geen andere foto over groenadoptie. Want ik ging in de fout. Inwoners van de Kerkstraat in Wormerveer waren nog maar nét begonnen met het onderhouden van hun stukje geadopteerde grond en - OEPS - daar kwam Anna met een foto. Tja, logisch dat het er nog niet goed uitzag! De bewoners waren pas nét begonnen. Sorry, bewoners van de Kerkstraat! Binnenkort spreken we elkaar. Dan kunnen we het bijleggen en verder praten over groenadoptie. 

De groenadoptie in de Kerkstraat in Wormerveer gaat vast goedkomen. Dat neemt niet weg dat er andere groenadopties 'mislukt' zijn. Misschien waren de bewoners verhuisd, niet meer zo fit of hebben ze het simpelweg opgegeven. Of misschien zijn ze bij hun pogingen het groen zelf te onderhouden door de gemeente onvoldoende ondersteund. Over de omstandigheden die ertoe leidden dat groenadopties mislukten, heb ik inmiddels vragen gesteld. Nu is het wachten op de antwoorden.

Ik zou best willen weten of jij ook zo'n bewoner bent die een stukje Zaans groen hebt geadopteerd. Tuinier je daar nog steeds met veel plezier? Laat het weten! En laat het ook even weten als je het tuinieren - en daarmee de groenadoptie - hebt gestaakt. Waarom hield je er toen mee op? Laat dat ook even weten. 

Groenadoptie kan veel voordelen hebben. Voor jezelf en voor de buurtbewoners in de omgeving. Voor jezelf omdat het best leuk is om te tuinieren en om een stukje lelijk gemeentelijk groen om te toveren in een paradijsje. Voor de buurtbewoners in de omgeving omdat ze dan niet meer tegen het lelijke stukje gemeentelijk groen aan hoeven te kijken. 

De insecten vinden een gevarieerd stukje groen overigens ook geweldig.

Anna de Groot  

Reactie toevoegen

U bent hier