h

Startnotitie Witte de Withstraat e.o. (Wormerveer)

27 augustus 2022

Startnotitie Witte de Withstraat e.o. (Wormerveer)

Foto: Anna de Groot

Gemeenteraadsleden mogen de laatste tijd besluiten over eerste ideeën voor nieuwbouwprojecten. Ze krijgen dan een startnotitie en dat is best goed. Op donderdag 1 september 2022 staat de startnotitie over de Witte de Withstraat e.o. in Wormerveer op de agenda van het Zaanstad Beraad.

De Witte de Withstraat, de Barendszstraat en de Houtmanstraat werden in 1958 gebouwd. Het zijn, zeg maar, flatgebouwtjes van twee hoog. Dus een boven- en benedenwoning, compleet met galerij en hellingbaan. Een hellingbaan is dan weer een soort trap, maar dan zonder treden. Of een rolband zoals op Schiphol of bij de metro op Amsterdam CS, maar dan zonder rolsysteem. Je moet op eigen kracht de helling beklimmen naar de bovenverdieping. Ken je dat?

De flatgebouwtjes hebben cultuurhistorische waarde. Logisch, want waar vind je nog zoiets? Maar ze zijn eigenlijk helemaal op. Slechte fundering, gehorig, vocht en schimmel en niet warm te krijgen. Slopen is in dit geval niet zo bezopen, maar als ze gesloopt worden, gaat wel de cultuurhistorische waarde verloren. Dat is dus een dillemma, waarvoor het oordeel van de gemeenteraad gevraagd wordt. In een startnotitie.

Het plan is nu om de woningen te slopen en op dezelfde plaats nieuwbouwwoningen neer te zetten. Meer woningen dan er nu staan, overigens. Er wordt een architect ingehuurd om iets te ontwerpen dat ook een beetje de cultuurhistorische waarde terug laat komen.

Maar eerst komt er een participatieproces. Bewoners en omwonenden worden goed ingelicht en mogen meepraten. Uiteindelijk wordt er dan een haalbaar plan gemaakt waarvoor in de omgeving draagvlak is. Hopelijk lukt dit en worden de wensen van de bewoners en de omwonenden voldoende ingewilligd. 

De SP vindt het jammer dat de volgende tekst in de plannen staat: "Wormerveer Noord kent een hoog percentage sociale huurwoningen, namelijk 52%. In de Zaanse Samenwerkingsovereenkomst 2020-2024 is afgesproken dat wijken waar het percentage sociale huur hoger is dan 40% er instrumenten ingezet kunnen worden om de diversiteit in de wijk te vergroten. Verdichting en liberalisatie (naar middenhuur) zijn hier middelen voor." Er moeten dus weer betaalbare huurwoningen ingeleverd worden voor duurdere. En dat terwijl de wachtlijst voor een sociale huurwoning vreselijk lang is.    

Reactie toevoegen

U bent hier