h

DIDF 40 jaar

25 september 2022

DIDF 40 jaar

Foto: SP Zaanstreek / Anna de Groot

DIDF Zaanstad bestaat 40 jaar. Wat is dat DIDF? DIDF Zaanstad is een orga­nisatie, die zich inzet voor de bevordering van de sociale, economische en politieke positie van de in Zaanstad woonach­tige mensen afkomstig uit Turkije. De SP Zaanstreek werkt al vele jaren met DIDF samen.

Op 25 september 2022 was het feest, dat gevierd werd in de zaal van DIDF in de Cornelis van Uitgeeststraat in Zaandam. Anna hield een toespraakje namens de SP Zaanstreek.

"Gefeliciteerd!

De SP bestaat dit jaar 50 jaar. DIDF bestaat dit jaar 40 jaar. We zijn samen aan het oud worden. Gazi heeft me gevraagd om iets te zeggen over dit 40- jarig jubileum van DIDF en de relatie die onze SP- afdeling in de afgelopen 40 jaar met DIDF heeft gehad.

Ik ben zelf pas 23 jaar bij de SP. Ongetwijfeld korter dan de aanwezig mensen van DIDF bij DIDF zijn. 23 jaar geleden, net bij de SP, maar toch al organisatiesecretaris van de afdeling, hoorde ik voor het eerst van DIDF. Willem Croese, toen nog overtuigd SP'er, vertelde aan Rob Poldner, nog steeds toegewijd SP'er, dat er bij DIDF zo goed over marxisme gepraat werd. Dat legde ik naast mij neer, want praten is één, doen is twee. En bij de SP waren en worden wij weer heel erg van het doen!

Niet lang daarna maakte ik echt kennis. In het Kraaiennest. Daar leerde ik dat een 'jongerenvereniging' niet louter of zelfs helemaal niet voor jongeren is. We werkten samen. Eerst in het Kraaiennest. later in De Kolk en nog later in de A.G. Verbeekstraat. En nu weer hier, op de Cornelis van Uitgeeststraat.

In de afgelopen jaren vierden we samen feest en voerden we samen actie. Met vlaggen naar Amsterdam en Den Haag om te demonstreren. En gezamenlijke feesten op 1 mei. En dan deed ik wel eens, totaal gespeend van enig talent, mee aan de Koerdische dansen. Ongetwijfeld hebben de DIDF'ers zich verbaasd over mijn geweldige dansvermogen.

Afijn, bij de SP kwamen en gingen de mensen die er toe deden. Bij DIDF zag ik steeds weer dezelfde gezichten. Trouw is belangrijk, net als het samen bestand zijn tegen golven van tegenslag, hoge pieken en diepe dalen en ideologische muggenzifterij. Blijkbaar beschikt het bestuur van DIDF over ongekend vermogen om conflicten in der minne te schikken en er samen uit te komen.

Afijn, Gazi ken ik dus al zo'n 23 jaar. DIDF ook. We zijn een beetje uit elkaar gegroeid. En het wordt dus de hoogste tijd de banden weer aan te halen en meer te gaan samenwerken. Om sommige zaken recht te zetten en te beseffen dat DIDF en de SP uiteindelijk hetzelfde doel nastreven. Het opheffen van de tweedeling in de samenleving, het bestrijden van racisme en discriminatie. En vooral, van Nederland een socialistisch land maken!

Rest mij nog om jullie van harte te feliciteren met jullie 40- jarig bestaan!"

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier