h

Esdoornlaan Wormerveer, nieuwbouw in een jaren 30- wijk

24 september 2022

Esdoornlaan Wormerveer, nieuwbouw in een jaren 30- wijk

Foto: SP Zaanstreek / Anna de Groot

Eindelijk gaat het gebeuren. Een wijkje, gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw, kan compleet worden. Een oude garage, nu in gebruik als meubelshowroom, wordt afgebroken en er komen woningen voor in de plaats. Goed idee!

Maar er zijn nogal wat beren op de weg. De grond onder de oude garage is zwaar vervuild, tegenover het woonwijkje ligt een zwaar beschermd Natura 2000- gebied en in het woonwijkje staat ook nog het oude verenigingsgebouw van De Bres. Een gebouw dat inmiddels zwaar in verval is geraakt en dat elke Gladoor (ja, we hebben het over Wormerveer) een doorn in het oog is.

Het is allemaal nog helemaal niet zeker. De gemeente Zaanstad maakte slechts een startnotitie om het gesprek te beginnen. Fijn, want dan kunnen de bewoners van het wijkje, de gemeenteraad en belanghebbenden zoals natuur- en milieuorganisaties meepraten. En dat doen ze dan ook! De bewoners zijn al begonnen met meepraten. Missie geslaagd!

De huidige bewoners willen het allerliefst dat de woningen die gebouwd gaan worden qua stijl aansluiten op hun woningen uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Dus geen flatgebouwtjes. Bovendien willen ze dat De Bres, een heel geliefd cultuurhistorisch gebouw, op de een of andere manier behouden blijft en zodoende ook blijft passen in het aanzicht van het wijkje. De bewoners zijn een prima gesprekspartner en klankbord voor de gemeenteraad. En zodoende vindt de gemeenteraad in meerderheid eigenlijk wat de bewoners ook vinden. Nu ook nog even sociale huurwoningen bouwen die in het nieuwe plan gaan passen.

Het plan staat nog in de kinderschoenen. Het is ook een lastig plan, want de oude garage is al gekocht door een projectontwikkelaar, maar de huidige eigenaren van De Bres, die de boel zo lieten verslonzen, hebben het verwaarloosde gebouw nog niet verkocht. Op deze manier kan er niet één plan komen voor het hele wijkje.

De gemeenteraad nam alvast twee besluiten. Het ene besluit, voorkomend uit een wijzigingsvoorstel van ROSA en de SP, was dat het wijkje in elk geval moet gaan passen bij De Bres, gerestaureerd of nieuw gebouwd. Het andere besluit was om vooral heel goed te luisteren naar en te blijven praten met de huidige bewoners van het wijkje.

Op naar een mooi en goed resultaat!

Reactie toevoegen

U bent hier