h

Beschuldigd door DUO? Laat het ons weten!

23 juni 2023

Beschuldigd door DUO? Laat het ons weten!

Foto: NOS / NOS

Algoritmes, wat moet je ermee? Eerst waren ze de oorzaak van de toeslagenaffaire. Onlangs maakten de bewoners van flatgebouw Brandaris in Zaandam er op onprettige en oneerlijke manier kennis mee. En inmiddels worden ook studenten met een migratie-achtergrond het slachtoffer van een discriminerend algoritme.

Wat is er aan de hand? DUO deed onderzoek naar studenten met een uitwonendenbeurs. Door het gebruik van algoritmes kwam de verdenking vaak op studenten met een migratie-achtergrond te liggen. Controleurs legden huisbezoeken af, bijna tienduizend studenten moesten hun studiefinanciering terugbetalen. Opvallend was dat van de 100 studenten die door de controles getroffen werden er 97 een migratie-achtergrond hadden.

Ben jij ook 'gecontroleerd' door DUO? En ben je onterecht beschuldigd van fraude met de studiefinanciering? Laat het ons weten op zaanstreek@sp.nl      

Reactie toevoegen

U bent hier