h

Aan de slag in de zomer

12 juli 2023

Aan de slag in de zomer

Foto: SP Zaanstreek / SP Zaanstreek/Anna de Groot

Zomer en bijna vakantie! Visioenen van zonovergoten stranden, koele drankjes en rust, rust, rust. Dat gaat deze zomer dus niet helemaal op. In de eerste plaats omdat er een verkiezingscampagne aan zit te komen. Het kabinet is immers gevallen. In de tweede plaats omdat we met z'n allen aan de slag gaan met Tata Steel!

Je hebt er vast over gehoord en gelezen. Tata Steel wordt gezien als een grote vervuiler, misschien wel de grootste vervuiler van Nederland. Daar moet meer aan gedaan worden dan nu het geval is. Want er zijn inmiddels twee kampen ontstaan. Enerzijds de mensen en organisaties die de staalfabriek zo snel mogelijk willen sluiten. Anderzijds de mensen en organisaties die de werkgelegenheid van Tata Steel in de IJmond willen behouden en daarom de fabriek willen openhouden, inclusief de vervuiling. De Indiase eigenaar (en enige aandeelhouder) van de fabriek lacht in z'n vuistje. Want de Nederlandse overheden betalen miljoenen om Tata Steel schoner te krijgen en de aandeelhouder gaat er met de miljoenen vandoor!

Foto: SP Zaanstreek / SP Zaanstreek/Anna de Groot
   

De SP in Provinciale Staten heeft het er al heel lang druk mee. Tata Steel is bijna wekelijks hét onderwerp van gesprek. De provincie Noord-Holland en de Tweede Kamer hebben er de handen aan vol. En, toegegeven, er worden vorderingen gemaakt. FNV heeft een plan voor groen staal neergelegd en er wordt gewerkt om dit te realiseren. Om allerlei redenen gaat het langzaam.

Foto: SP Zaanstreek / SP Zaanstreek/Anna de Groot
 

Er zijn twee vragen waarop we het antwoord moeten vinden. Wat denkt de gewone IJmonder eigenlijk over Tata Steel? Zit de gewone IJmonder in één van de twee kampen óf zit die er een beetje tussenin? Óf is de gewone IJmonder helemaal niet bezig met de situatie rond Tata Steel? De tweede vraag gaat om de zeggenschap over Tata Steel. Heeft de Indiase eigenaar het alleen voor het zeggen? Of is het belangrijk als de omgeving er ook iets over te zeggen heeft en dat het bedrijf weer - deels of helemaal - in publieke handen komt?

De Noord-Hollandse SP- afdelingen, die allemaal vertegenwoordigd waren op de bijeenkomst van 11 juli 2023 in IJmuiden, willen ermee aan de slag. Zo ook de SP Zaanstreek. Hoe is nog niet helemaal duidelijk. Een enquete onder de inwoners zou er deel van kunnen uitmaken. 

Het zou dus best kunnen dat de SP Zaanstreek jullie binnenkort gaat vragen om je in te zetten. Samen zijn we sterk. In de vakantie soms - even - in plaats van in een strandtent op het strand van Wijk aan Zee in gesprek gaan met de inwoners van de IJmond. Helemaal niet vervelend, want dezelfde zon.     

U bent hier