h

40% Sociale woningbouw toch echt nodig!

29 juli 2024

40% Sociale woningbouw toch echt nodig!

Foto: SP Zaanstreek / Anna de Groot

Lage inkomens vormen 40 procent van de huishoudens in de MRA (Metropoolregio Amsterdam), maar slechts 36 procent van de woningvoorraad is voor hen betaalbaar. Dat staat in het rapport 'Wonen in de Metropoolregio 2023'. De SP roept al sinds jaar en dag dat 40% van de nieuwbouw een sociale huurwoning moet zijn. Alleen dan kunnen mensen die het nodig hebben betaalbaar wonen. 

Verder kunnen we in de krant lezen dat de directeur van het Platform Corporaties MRA vertelt dat het extra belangrijk is dat bij nieuwe locaties minstens 30 procent sociale huur gebouwd moet worden om het tekort in te lopen. Die redenatie snapt de SP niet. Als slechts 36% van de woningvoorraad betaalbaar is voor de laagste inkomens, kachelen we alleen maar achteruit als er slechts 30% sociale huur gebouwd wordt. Temeer omdat de woningcorporaties ook nog sociale huurwoningen verkopen. 

De directeur van het Platform Corporaties MRA vertelt ook nog dat met de Wet betaalbare huur er naar verwachting betaalbare huurwoningen bijkomen. Dat zal wel. Alleen niet voor de laagste inkomens. Die kunnen echt niet meer dan € 879,66 per maand aan huur betalen. En zeker geen € 1.157,95.

De SP blijft strijden voor 40% sociale huur. En vindt ook het verkopen en slopen van sociale huurwoningen geen goed idee.     

U bent hier