h

Einde Peperstraat

29 juli 2024

Einde Peperstraat

Foto: SP Zaanstreek / Anna de Groot

De SP Zaanstreek spande zich vele jaren in om voor de bewoners van de Peperstraat in Zaandam de sloop van hun woningen te voorkomen.  We zetten meermalen onze Tweede Kamerfractie in en organiseerden, samen met de bewoners én de PvdD, een protestmars naar het gemeentehuis. De bezwaren van de bewoners waren reëel. Er was geen participatie, de woningen waren niet ontzettend slecht en de winkels en openbare ruimte waren verloederd doordat de projectontwikkelaar én de gemeente dit heeft laten verloederen. Bij de SP én de bewoners was het motto ‘Slopen is bezopen’ en daar houden wij nog steeds aan vast. Desondanks zorgde een meerderheid in de gemeenteraad van Zaanstad ervoor dat alle woningen tóch worden gesloopt en er nieuwbouw komt. Uiteraard stemde de SP tegen het bestemmingsplan dat dit allemaal mogelijk maakt. Anna de Groot sprak in de gemeenteraad van 18 juli 2024:

"Een kwestie waar we al vele malen en vele jaren over hebben gesproken. In het Zaanstad Beraad van vorige week memoreerden we wat de bewoners en wat de SP allemaal hebben gedaan om dit plan een halt toe te roepen. Want er was veel te weinig participatie voor de bewoners en er werd al heel lang voorgesorteerd op sloop. De in principe goede woningen werden slecht onderhouden, waardoor sloop nagenoeg onvermijdelijk werd. De SP heeft een motie om ervoor te zorgen dat eigenaren van huurwoningen zich gevraagd en ongevraagd aan de onderhoudsplicht gaan houden. We geven het college een mogelijkheid om zelf in te grijpen als er sprake is van slecht onderhoud, dus ook zonder dat bewoners hun verhuurders aanklagen. Daarvoor dient de motie. En niet alleen in de Peperstraat, maar overal in Zaanstad.

De plannen. Er komen veel sociale huurwoningen. Dat voldoet aan de wensen van de SP. De sociale huurwoningen zijn echter alleen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Dat vinden we een minder goed plan. Het betekent dat – uitgezonderd zorgwoningen – de sociale huurwoningen gebruikt zullen worden als opstapje voor andere huisvesting. De bewoners zullen er niet echt geworteld raken, maar de woningen gebruiken als wachtruimte voor wanneer zich iets beters voordoet. Dat is anders dan de situatie van enkele jaren geleden, toen de Peperstraat nog een straat was waar bewoners bij elkaar betrokken waren en elkaar te hulp schoten als dat nodig was. Logisch, want zij woonden al heel lang samen in de Peperstraat.

Dan is er nog de kwestie rond de Beatrixflat. In het Zaanstad beraad zei de SP nog de Beatrixflat niet in onze mening te willen betrekken. Dat is veranderd. Niet omdat we de Beatrixflat zo’n mooi gebouw vinden. Niet omdat de Beatrixflat goed is onderhouden. En we hebben er geen verstand van of de Beatrixflat, in de huidige context, nog een monument genoemd mag worden. Maar we vinden wél dat de flat nog een kans moet krijgen. En daarmee de bewoners die er al lang wonen. Dus we stemmen vóór het amendement van de PvdD. En zelfs – met enige aarzeling, want het is een slappe motie – vóór de motie van ROSA.

We stemmen tegen het amendement van de PVV over voldoende parkeerplaatsen. In een sterk stedelijke omgeving als de Peperstraat is het niet wenselijk de rijken parkeerruimte te geven ten koste van de mensen met minder geld. En de Peperstraat is uitstekend te bereiken met Openbaar Vervoer. Ook stemmen we tegen het amendement over fietsparkeren. We vinden namelijk dat fietsparkeren best ten koste mag gaan van parkeerplaatsen voor de auto, maar níet ten koste van groen. Dus voor een amendement vóór fietsparkeren, maar tégen het maken van fietsparkeerplaatsen in het groen kunnen we voorstander zijn.

Tot slot. Gaan we vóór dit bestemmingsplan stemmen? Nee! Daarvoor is er in het verleden teveel gebeurd. De SP is altijd tegen het slopen van nog goede woningen geweest en vindt ook de sociale cohesie in een bestaande wijk belangrijk."

De bewoners hebben aangegeven te gaan procederen. Desnoods tot aan de Raad van State.

 

 

U bent hier