h

Niet zo lekker lezen

30 juli 2024

Niet zo lekker lezen

Foto: SP Zaanstreek / Anna de Groot

Twee op de vijf Nederlandse jongeren kunnen onvoldoende lezen. Dat is zorgwekkend. De laaggeletterdheid in Nederland neemt ook snel toe. Dat kan grote gevolgen hebben. Want mensen die niet goed kunnen lezen, hebben moeite om te kunnen meedoen in de samenleving.

Sowieso kunnen ruim 2,5 miljoen volwassen Nederlanders niet goed lezen en schrijven - een op de zes inwoners. Maar de kans is groot dat dit aantal stijgt als de ontlezing onder jongeren niet snel wordt aangepakt.

Ook de gemeente Zaanstad maakt zich zorgen. Dat bleek uit de stukken die de gemeenteraad bij de Voorjaarsnota kreeg. De SP dacht na over de oplossingen.

Zo kunnen de jongeren en hun gezinnen in Heerlen-Noord, een wijk in het Limburgse Heerlen, gratis het regionale digitale dagblad lezen. De Limburger, vergelijkbaar met het Noordhollands Dagblad, een krant die het lokale, het regionale, het landelijke en het wereldnieuws brengt. De SP diende een motie in om de jongeren in Zaandam Oost ook gratis de regionale krant te laten lezen. Als het in Heerlen-Noord kan, waarom dan niet in Zaandam Oost?

Ook is er in veel gemeenten voor mensen met een laag inkomen een gratis abonnement op de bibliotheek. In Zaanstad is dat er niet. Dus de SP diende ook een motie in om de inwoners met een laag inkomen een gratis abonnement op de Bieb voor de Zaanstreek te geven. Als het in andere gemeenten kan, waarom dan niet in Zaanstad?

Onze beide voorstellen werden verworpen. Vooralsnog krijgen de jongeren in Zaandam Oost geen gratis digitale krant en de mensen met een laag inkomen geen gratis abonnement op de Bieb. Waarom de gemeenteraad in meerderheid onze voorstellen wegstemde, is ons nog steeds niet duidelijk. Het argument van de wethouder was dat alle maatregelen in samenhang genomen moeten worden.

Natuurlijk geeft de SP het niet zo gemakkelijk op. We hebben al contact opgenomen met de krant en de bibliotheek.

U bent hier