Piet Keijzer: ‘Kraken is een prima instrument tegen leegstand’
Piet Keijzer: ‘Kraken is een prima instrument tegen leegstand’
Door: Willem Croese
Zaandijk – SP wethouder Piet Keijzer vindt kraken ‘een prima instrument om de leegstand aan te tonen in Zaanstad’. Hiermee reageert hij op de plannen van minister Dekker om het kraken geheel te verbieden. Overigens is het kraken van leegstaande panden na één jaar nog steeds mogelijk.
Piet Keijzer vindt het vanuit sociaal-cultureel oogpunt jammer dat de 22 jaar geleden gekraakte ‘broedplaats’, De Groote Weiver, in Krommenie dicht moet om vervolgens gesloopt te worden.
“Tegelijkertijd is het ook zo dat de grond daar enorm vervuild is. Er worden subsidies verstrekt om de grond te saneren. En uiteindelijk worden daar woningen gebouwd.”
De Groote Weiver heeft een groter en alternatieve ruimte aan het Visserspad in Krommenie aangeboden gekregen door de gemeente. Volgens Piet Keijzer is de gemeente Zaanstad bereid om de verhuizing, wat circa 250.000 euro gaat kosten, te vergoeden. De huur voor het nieuwe pand bedraagt 35.000 euro op jaarbasis. 20.000 euro wil de gemeente voor haar rekening nemen, dus blijft er 15.000 euro over voor de Groote Weiver.
“De gemeente wil een bijdrage leveren aan de huur van het nieuwe pand. Het zou mooi zijn wanneer de mensen van De Groote Weiver hier verder kunnen gaan, want anders wordt de broedplaats van kunst en culturele activiteiten afgebroken,” aldus Piet Keijzer.
Sociale woningprijzen
Het Dagblad voor de Zaanstreek publiceerde onlangs in een klein artikel wat goedkope en sociale huur- en verkoopprijzen zijn.
Goedkope huur is tot 509 euro per maand. Sociaal wordt het genoemd tot 605 euro en vanaf dit bedrag middelduur. De verkoopprijzen zijn vastgesteld tot 124.275 euro als ‘bereikbaar’ en vanaf 231.480 euro duur.
Op de vraag hoe deze bedragen zijn vastgesteld meldt Piet Keijzer: “Deze bedragen worden niet door de gemeente Zaanstad zelfstandig vastgesteld, maar door het Regionaal Overleg Amsterdam (ROA) en het Rijk. Dit zijn grensbedragen in verband met de huurtoeslag. Via de ROA zijn de prijzen aangescherpt en zo is het uiteindelijk een afspraak van de ROA.”
Piet Keijzer noemt het bedrag van 605 euro per maand een ‘wanverhouding’ voor hen die van een uitkering moeten leven. De maximale huurtoeslag verzacht dit in zekere zin. De gemeente hoeft de huurtoeslag aan bewoners niet te betalen. Dit gaat via het Rijk.
Woningen Inverdan
In een persbericht van de gemeente Zaanstad op 8 juni j.l. werd gemeld dat het nieuwe stadshart van Zaanstad, Inverdan, op koers ligt. Het bericht beschrijft de voortgangsrapportage over Inverdan.
Er wordt onder andere verteld dat er extra 13.000 m2 kantoorruimte geschrapt wordt uit de plannen, omdat er al zoveel leegstand is in de Zaanse kantoorgebouwen.
“Deze ruimte gaat omgezet worden in woningbouw. De woningbouwcorporatie ZVH wil in dit gebied woningen bouwen voor jongeren en starters. Ook wordt onderzocht of er tijdelijke woningen kunnen komen,” zegt Piet Keijzer.
Afgelopen week was Piet Keijzer met zijn Zaanse collega wethouders drie dagen in Maastricht in verband met een conferentie voor lokale bestuurders. “Wat mij opviel in Maastricht is dat er in de binnenstad veel woningen zijn boven de winkels. Dit doen zij zeer succesvol.”
Detentieboten
De detentieboten in de Achtersluispolder zijn inmiddels in een ver gevorderd stadium qua bouw. Het mag bekend zijn dat de detentieboten gevoelig liggen in de maatschappelijke opinie. Komen er wel of geen asielzoekers in deze boten? De gemeente Zaanstad belooft van niet.
Vrij Nederland journalist Robert van de Griend werkte ruim een week ‘undercover’ op een detentieboot in Rotterdam. Volgens hem zijn er veel misstanden op deze boten. Naar aanleiding van onder andere deze artikelen heeft het ministerie van Justitie een onderzoek laten doen.
Het onderzoeksrapport is inmiddels enkele weken klaar. Desgevraagd aan Piet Keijzer blijkt dat de gemeente Zaanstad nog geen standpunt heeft over dit rapport. Vrijdag 16 juni is een delegatie van de Zaanse gemeenteraad en het College op bezoek gegaan in de Rotterdamse boten om een indruk te krijgen van de situatie op deze boten.
Wel weet Piet Keijzer te melden dat de detentieboten in Zaanstad extra werkgelegenheid zal opleveren. “Momenteel wordt via het CWI en advertenties personeel geworven voor de detentieboten.”
Ganzen
Al is Piet Keijzer niet de wethouder ‘dierenwelzijn’ toch heeft hij indirect te maken met de overlast van ganzen in het Sportpark de Kalverhoek en het Jagersveld. Piet Keijzer is namelijk hier ‘wijkwethouder’.
In deze gebieden zitten veel ganzen. Dit zou op zich geen probleem moeten zijn ware het niet dat ganzen gek zijn op open velden met jong en gemaaid gras. Voor de sportclubs in de Kalverhoek een ramp, want de ganzen zouden de velden kunnen verwoesten.
Om de ‘misser’ van 2004 te voorkomen (toen werden er ruim 2000 ganzen in opdracht van de gemeente Zaanstad vergast) wil men de ganzen verdrijven van deze velden. Er kunnen diverse methodes toegepast worden om van de ganzen af te komen.
Eén van de methodes is het wegvangen van de ganzen. Echter volgens fauna adviseur van de Dierenbescherming Noord-Holland, Peter van Poelgeest is dit onzin, want andere ganzen zullen op de velden komen en dan is het probleem er opnieuw.
Volgens hem moet je netten spannen over het veld waarmee je de ganzen verontrust en de slootkanten moeten voorzien worden van rietkragen en ondoorzichtige hekken. Op deze wijze komen de ganzen niet meer op de sportvelden.
Piet Keijzer hierover: “Wij hebben ons goed voor laten lichten door de Landelijke Inspectie Dienst (LID) van de Dierenbescherming. Volgens hen komen deze ganzen niet terug op de velden. Als er aanvullende maatregelen nodig blijken te zijn, dan wordt daar te zijner tijd apart over besloten”
Verder vertelt Piet Keijzer dat de inspectiedienst het bedrijf Duke Faunabeheer een betrouwbare partner vindt om de ganzen weg te vangen. Duke Faunabeheer is een firma die nogal in opspraak is gekomen over hun handelwijze. Piet Keijzer erkent dat het met Duke Faunabeheer een keer mis is gegaan in de Kalverpolder, maar de Zaanse wethouder heeft het vertrouwen dat het deze keer goed gaat.
“Er wordt gezorgd dat de ganzen op een goede plek terechtkomen. De ganzen mogen geen stress krijgen bij het vangen, dus het moet op een diervriendelijke manier gebeuren. In de loop van de komende week zal een besluit worden genomen over het moment van wegvangen van de ganzen. Over het gerucht dat de gemeente Zaanstad de ganzen laat afschieten zegt hij: “Dit is echt onzin.”