h

Ganzendrama Zaanstad wordt werkelijkheid

20 oktober 2006

Ganzendrama Zaanstad wordt werkelijkheid

Door: Willem Croese


Zaandijk – De meerderheid in de gemeenteraad van Zaanstad heeft met het aannemen van een CDA-motie een begin gemaakt voor het ‘afvangen’ van de ganzen op het sportpark ‘De Kalverhoek’. De ganzen bezorgen nog steeds overlast, ondanks dat de gemeente tijdelijk hekken heeft geplaatst. Fauna-adviseur van de Dierenbescherming, Peter van Poelgeest, is kwaad: “Zaanstad heeft willens en wetens niet de aanbevelingen opgevolgd waar men zelf om gevraagd heeft bij de Dierenbescherming.”


De hekken bij sportpark De Kalverhoek
Foto: Willem Croese

CDA-fractievoorzitter, Piet van Tellingen, is het zat met de ganzen en wil nu dat de ganzen afgevangen worden en dat er een structurele oplossing komt door samen te werken met Noord-Holland en Wormerland. De discussie in de Zaanse gemeenteraad kreeg donderdagavond even een vreemde wending toen Aart Molenaar (Democratisch Zaanstad) opriep om de ganzen vet te mesten en in het kader van ‘Food-City’ Zaanstad aan de man te brengen. Een onzinnige opmerking. Bovendien zijn deze ganzen niet eens te eten.

Tegenstanders

De tegenstanders, SP, GroenLinks en ROSA hebben nog geprobeerd de motie tegen te houden. Anna de Groot (SP) zegt hierover: “Ik vind de motie erg kort door de bocht, alhoewel ik mij kan voorstellen dat de voetbalverenigingen van de ganzenoverlast af willen. Deze motie had er niet moeten zijn, omdat de adviezen van de Dierenbescherming niet zijn uitgevoerd.” Wethouder Dierenwelzijn, Robert Linnekamp (GroenLinks), noemde de motie ‘dweilen met de kraan open’. Hij wil dit over enkele weken bespreken bij de behandeling van de Dierenwelzijn Nota.
Peter van Poelgeest vindt dat de wethouder veel te lang heeft gewacht met handelen: “De gemeente Zaanstad neemt de ganzen op de voetbalvelden absoluut niet serieus. Er wordt in de begroting voor 2007 geld vrijgemaakt om het ganzenprobleem op te lossen, terwijl de Dierenbescherming direct had toegezegd de maatregelen te willen betalen. Ik heb overigens al eerder aangegeven dat alleen hekken plaatsen niet voldoende is.”

Oplossingen

De maatregelen die de Dierenbescherming na onderzoek in opdracht van de gemeente Zaanstad heeft gegeven zijn; rietkragen en bosschages langs de sloten laten staan en hekken van circa 1 meter hoog plaatsen, zodat de zwemmende ganzen met pullen niet vanuit het water het land opkunnen; netten spannen over de velden zodat de vliegende ganzen niet kunnen landen op de voetbalvelden.
Ook de Dierenbescherming vindt het noodzakelijk dat er structurele oplossingen komen voor de verwilderde veengebieden. Daar komen de ganzen niet in grote getale om gras te eten dat jong is of net gemaaid. “Het Jagersveld heeft nu ondergelopen weilanden, dus die voedselterreinen zijn verdwenen,” zegt Peter van Poelgeest. De wethouder vertelde tijdens de raadsvergadering dat er 30.000 euro subsidie binnen is gekomen om de problemen in de veenweidegronden op te lossen.
Voorlopig zit Zaanstad nog steeds met een probleem en de ganzen kunnen nergens terecht, althans de Dierenbescherming zou niet weten waar naar toe. Ook Peter van Poelgeest is het zat. Hij vertelt dat onlangs in de buurt van Purmerend ganzen zijn afgevangen en overgebracht naar slachthuizen. Dit werd uitgevoerd door Duke Faunabeheer, de firma waarmee Zaanstad zaken heeft gedaan en hetgeen in een bloedbad uitmondde in De Kalverpolder. “Dit zijn kennelijk de adressen waarmee de gemeente wenst te werken.” Al eerder heeft de directeur van de Dierenbescherming, Posthumus Meyjes, aan het Zaanse College laten weten dat de Landelijke Inspectie Dienst geen medewerking wil verlenen aan de controle bij het afvangen van de ganzen door Duke Faunabeheer.

U bent hier