Het dualisme van GroenLinks
Het dualisme van GroenLinks
De fractie van GroenLinks is de fractie die in de gemeenteraad het meest hamert op dualisme. In heel veel gevallen wordt door GroenLinks aan de coalitiepartijen verweten dat zij niet duaal zijn. Dualisme is een politicologisch en staatskundig begrip waarmee men de taakverdeling tussen bestuur en volksvertegenwoordigers wil aanduiden.
Het bestuur is er om te besturen, en de volksvertegenwoordigers dienen het bestuur te controleren. In een duaal stelsel zijn deze taken strikt gescheiden. Ook de gemeentepolitiek berust sinds 2002 op een duaal stelsel, de wethouders (het bestuur) zijn geen onderdeel meer van de gemeenteraad (de volksvertegenwoordiging). Idealiter hoort daarbij dat de volksvertegenwoordiging, ook de coalitiepartijen, zich kritisch en onafhankelijk opstellen jegens het college.
De SP- fractie voert haar controlerende taak met veel verve uit. Er werden door de SP- fractie vele malen kritische schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld. Daarbij werd de wethouder van eigen politieke kleur niet gespaard. Ook in de voorrondes werden kritische opmerkingen niet geschuwd.
En zelfs over de JOP's (jongerenontmoetingsplekken) werden onlangs vragen gesteld. Heel duaal en volgens de sedert 2002 geldende taakverdeling in gemeenten helemaal goed. Gek genoeg is dit voor Frans Koelemeijer, de voorzitter en stukjesschrijver van GroenLinks, een vreemd verschijnsel. En dat terwijl GroenLinks volgens eigen zeggen juist de grote promotor achter het dualisme is.
In 'Besluitvorming' worden alle stukken van de gemeenteraad, inclusief de vragen, bijgehouden. Het is de SP- fractie niet geheel duidelijk of het besluitvormings informatie systeem sedert 2006 goed bijgehouden is.
Als 'zoekopdracht' gaven wij het onderwerp 'schriftelijke vragen' mee. In elk geval leverde de speurtocht tussen april 2006 en maart 2010 (de periode dat GroenLinks wethouder Peter Roos in het college zat) een aantal van in totaal zes setjes schriftelijke vragen van GroenLinks op.
Daarvan waren vier setjes schriftelijke vragen bestemd voor de portefeuille van PvdA-wethouder Henk Stuurman, en slechts twee setjes (over alcoholgebruik onder jongeren en over het aantal Wormerlanders dat gebruik maakt van de voedselbank) bestemd voor de portefeuille van GroenLinks- wethouder Peter Roos. Voorwaar, niet erg duaal.
Vanuit de oppositie is GroenLinks sedert 2010 veel dualistischer geworden, er werden veel vragen gesteld en veel kritische opmerkingen gemaakt. Voor GroenLinks is het dualisme vooral belangrijk nu zij in de oppositie zit.
Afdelingsbestuur SP Wormerland
- Zie ook:
- Wormerland