Te weinig containers voor plastic afval
Te weinig containers voor plastic afval
Inzameling een luxeprobleem door succes
Door: Willem Croese
Huishoudelijk afval wordt in een container gegooid. In de buurt staan ook bakken voor kleding, glaswerk en papier, die afvalsoorten worden keurig gescheiden. De rest niet, want er zijn geen andere mogelijkheden. In Zaanstad zijn echter sinds kort enkele verzamelplaatsen voor plastic. Inmiddels is het succes hiervan een luxeprobleem.
Inzamelingplaats plastic afval Wormerveer
Foto: Ron Visser
Op het Marktplein in Wormerveer is een ondergrondse container geplaatst waarin omwonenden plastic afval kunnen dumpen. Aan het bewustzijn van de Wormerveerders hoeft niet getwijfeld te worden, want zij brengen massaal plastic naar deze plek. Zoveel zelfs dat er tientallen zakken naast de container staan. De container zit vol, het is niet anders.
Tijdens de wekelijkse markt staat wethouder Piet Keijzer eenmalig met enkele ambtenaren achter een speciaal ingerichte kraam om met bewoners in gesprek te gaan over de inrichting van de openbare ruimte en aanverwante zaken. Koffie wordt geschonken in plastic bekertjes. Tja, en die moeten ook nog eens de speciale container in.
Piet Keijzer gooit plastic bekertjes weg
Foto: Ron Visser
De wethouder loopt met de bekertjes daar naar toe en zegt: ,,Dit is duidelijk een groot succes. Te groot zelfs.” Hij kan net aan zijn afval kwijt. Een half uur later arriveert de reinigingsdienst met een wagen, waaruit twee mannen stappen die de vracht zakken meenemen. Rondom de afvalstortplaats is het op het oog weer even netjes. Voor hoe lang nog?
Het is klip en klaar dat er onvoldoende van die plekken zijn in de gemeente. De scheiding van afval is nog completer met veel meer containers. Hergebruik van plastic lijkt minder schadelijk en daar moet je als weldenkend mens toch voor zijn. En minder plastic als verpakkingsmateriaal maakt het feest helemaal compleet. De Zaanse bevolking is er helemaal klaar voor, dat is al bewezen.