DIDF - Jongeren: "De jeugd moet serieus genomen worden"
DIDF - Jongeren: "De jeugd moet serieus genomen worden"
Door: Willem Croese
Zaandam - Met een strijdbaar pleidooi opende DIDF jongere Okkie Gülüm vanmiddag het DIDF verkiezingsdebat over 'jongeren' in Zaanstad. Gülüm richtte zijn verhaal aan de Zaanse politici met zoals hij zei: "Wij hebben een wens, namelijk dat de jeugd serieus genomen wordt."
Turkse jongeren zijn over het algemeen niet tevreden. Dit komt ondere andere doordat de werkloosheid onder Turkse jongeren groter is dan bij andere groepen jongeren. Okkie Gülüm: "Er moet echt meer gaan gebeuren. Culturele en sociale activiteiten zullen ontwikkeld moeten worden om zo de achterstand enigszins in te kunnen halen."
Foto: Willem Croese
Zeki Aslan, onderwijsdeskundige uit Utrecht, leidde de discussie met de aanwezige politici en het publiek. De politici waren Herman Oomen (CDA), Saskia Hille (Groen Links), Hans Luiten (PvdA) en Rob Poldner (SP). Namens DIDF Zaanstad nam Burcu Elibol het woord.
Onderwijs
Voor wat het onderwijs betreft blijkt dat Zaanstad circa 25 procent schooluitval kent in het VMBO. Volgens Groen Links raadslid Saskia Hille geeft dit cijfer een vertekend beeld: "Er is een enorm tekort aan stageplaatsen waardoor vele opleidingen en cursussen niet eens gestart kunnen worden."
Rob Poldner (SP Zaanstad raadslid): "Er is geen registratie, dus worden deze cijfers niet bijgehouden." Het publiek reageerde dat schooluitval geen cijfers discussie moet gaan worden. Poldner stelde dat cijfers ook nodig zijn om extra geld los te krijgen, zodat er beleid gemaakt kan worden om de uitval zoveel mogelijk te voorkomen. "Er vallen zo'n 700 jongeren uit waarvan helaas er 40 procent allochtonen zijn."
CDA raadslid Herman Oomen is van mening dat de gemeenteraad heeft zitten slapen op dit punt: "Uiteindelijk is het college van B en W verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Het CDA is van mening dat ouders om te beginnen verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. De school moet ouders informeren over het spijbelgedrag en uiteindelijk kan een 'gezinscoach' proberen samen met de ouders en het kind de problemen op te lossen."
Voor PvdA lijsttrekker Hans Luiten is het belangrijk dat de gemeente juist meer invloed moet krijgen op het beleid van de scholen.
Burcu Elibol meldt dat 70 procent van het onderwijs in Zaanstad binnen de VMBO wordt genoten. "De doorstroming vanuit het VMBO naar het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) moet goed zijn. Daarom pleiten wij voor meer buitenschoolse actviteiten en meer informatie over beroepen en opleidingen."
Het ministerie van onderwijs heeft volgens discussieleider Zeki Aslan 45 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het begeleiden van leerlingen. Volgens SP - er Rob Poldner zou juist ook de functie van de leerplichtambtenaar versterkt moeten worden en niet zozeer om boetes uit te delen, maar juist de leerlingen te stimuleren waardoor er meer sturing aan hen gegeven wordt.
DIDF - er Burcu Elibol: "Huiswerkbegeleiding moet juist op scholen gebeuren en niet bij particuliere instellingen die een ander cadeau hebben met hun instelling. Bij bijvoorbeeld Turkse jongeren wordt er veel discriminatie ondervonden bij het vinden van een stageplaats."
De SP Zaanstad is een groot voorstander van het Nijmeegse voorbeeld. Daar kan anoniem gesolliciteerd worden om zo discriminatie op naam en afkomst te voorkomen. Een zogenaamde 'stagebank' zou een uitstekend alternatief kunnen zijn om te bemiddelen voor stageplaatsen, zodat VMBO-ers volop de gelegenheid krijgen om ervaring op te doen binnen het bedrijfsleven.
Segregatie
Volgens de SP Zaanstad staat en valt alles bij de samenstelling van een wijk. Rob Poldner (SP): "Bijvoorbeeld het slopen van goedkope woningen en daarna het plaatsen van dure woningen zou toch niet moeten. Ook in de stad moet meer sociale woningbouw komen, zodat men overal kan wonen."
Herman Oomen (CDA) opperde dat het woord 'ghetto' hem te ver gaat als je bijvoorbeeld over een wijk als Poelenburg spreekt. Deze wijk is een achterstandswijk. "Ghetto's heb je bijvoorbeeld in Zuid-Afrika en niet hier", aldus Oomen.
Het CDA is een voorstander van het invoeren van een 'allochtonenraad' en dat 'allochtone raadsleden' een overleg met elkaar moeten beginnen om de problemen bespreekbaar te kunnen maken binnen de gemeenteraad van Zaanstad.
SP - er Rob Poldner sprak zich als een fel tegenstander uit van de laatsgenoemde voorstellen van Oomen. "Je moet dit allemaal juist samen aanpakken en niet apart."