h

Komst van 'bajesboten' omstreden

28 maart 2006

Komst van 'bajesboten' omstreden

Door: Willem Croese

Zaandijk - Demissionair PvdA wethouder Egberts heeft zware dagen. De komst van de 'bajesboten' in Zaandam heeft veel stof doen opwaaien. Het opinieblad Vrij Nederland heeft een journalist 'undercover' twee weken lang mee laten draaien in één van de bajesboten in Rotterdam.
De journalist kwam tot andere conclusies dan dat het Ministerie van Justitie heeft doen voorkomen, namelijk er blijken in de boten veel misstanden plaats te vinden en uitgeprocedeerde asielzoekers worden als criminelen behandeld.

Wethouder Harm Jan Egberts (PvdA) schreef in zijn weblog dat de 26.000 asielzoekers (destijds behorende tot de verantwoordelijkheid van voormalig LPF minister Nawijn) niet zomaar naar huis gestuurd kunnen worden, nadat zij zo lang op hun verblijfstatus hebben moeten wachten. Harm Jan Egberts zegt altijd al voor een 'generaal pardon' geweest te zijn. Het generaal pardon kwam nooit.
Harm Jan Egberts op zijn weblog: "Een volstrekt andere groep zijn de zogenaamde illegale vreemdelingen. Dit zijn mensen die géén enkel verzoek hebben ingediend om hier te mogen blijven. Géén verzoek voor asiel, géén verzoek om hier te mogen werken, géén verzoek tot familiehereniging. Helemaal niets. Zij zijn hier gewoon in Nederland.
Is dat strafbaar? Nee, dat niet. Maar als zij gaan werken kunnen zij geen premies of belastingen afdragen. Immers zij vertoeven hier illegaal en zijn dus niet bekend bij de instanties. Iedereen moet toch belasting betalen? Of vinden we dat mensen die van buiten de landsgrenzen komen maar zwart mogen werken?
Kreten als; No Borders, en Geen mens is illegaal, doen het lekker op een spandoek maar beschouw ik als wereldvreemd."
Volgens de Zaanse wethouder komen op de bajesboten géén asielzoekers uit de groep van 26.000. Het worden géén uitzetcentrum en géén grenshospitium. "Het wordt een huis van bewaring waarin illegale vreemdelingen kunnen worden geplaatst," aldus Harm Jan Egberts.
A.s. donderdagavond krijgt wethouder Harm Jan Egberts een uur lang de tijd om zijn standpunten in de raadzaal nader toe te lichten. Hij wil van gedachten wisselen met de andere partijen in de raad. Vooraf aan deze bijeenkomst zal er een demonstratie op het Bannehof zijn tegen de bajesboten.

18:30 uur: Demonstratie op het Bannehof / Zaandijk tegen de komst van de bajesboten in Zaandam
19.00 - 20.00 uur: Extra vergadering commissie Egberts. Agendapunt: Detentieboten in Zaanstad in relatie tot andere detentieboten.

U bent hier