h

Hoe nu verder met de bajesboten?

6 september 2008

Hoe nu verder met de bajesboten?

Door: Carla Schuddeboom, raadslid

Ook al is de discussie over de bajesboten in de gemeenteraad voorlopig verstomd, onze SP betrokkenheid bij de mensen die op de boten zitten opgesloten blijft bestaan. Landelijk is er veel kritiek op de strenge omstandigheden waaronder vreemdelingen die verder niets misdaan hebben worden opgesloten. Ook van de kant van officiƫle toezichthoudende instanties.

De SP fractie heeft vlak voor de zomervakantie met terugwerkende kracht haar instemming met de aanwezigheid van deze boten in onze gemeente ingetrokken, zoals al eerder is gemeld. Tegen alle afspraken in blijken er toch uitgeprocedeerde asielzoekers op te zitten en dit wordt zelfs ruiterlijk toegegeven door justitie.

Intussen liggen de boten er nog steeds, en dat schept verplichtingen. De discussies in de gemeenteraad zullen de gevangenen waarschijnlijk volkomen zijn ontgaan. Wat kunnen we in Zaanstad doen om de omstandigheden op die boten te verbeteren? Onder andere de geestelijk verzorgers ondersteunen, die daar heel goed werk doen. Daarom heeft onze afdeling geld gegeven voor fruit en frisdrank bij bijeenkomsten. Er is ook een groep vrijwilligers die met steun van Humanitas de gevangenen bezoeken. Die contacten kunnen heel erg belangrijk zijn voor mensen in voortdurende spanning met weinig afleiding. Er is ook behoefte aan boeken en films in allerlei talen.

U bent hier