h

Zomervieringen op de detentieplatforms in Zaandam

5 september 2008

Zomervieringen op de detentieplatforms in Zaandam

Door: Carla Schuddeboom, raadslid

Op twee zaterdagen in augustus zijn voor de bewoners op de detentieplatforms in Zaandam zomervieringen georganiseerd. In acht vieringen van elk een uur werd er door de bewoners muziek gemaakt, gedanst, gerapt en gedichten voorgedragen. Zaanse vrijwilligers werden voor deze gelegenheid verwelkomd op de platforms. Ze deelden aardbeien, druiven, watermeloen, kersen en perziken uit, spraken en dansten met de bewoners.

Een bewoners band, speciaal voor de gelegenheid samengesteld, bracht met veel enthousiasme een eigengemaakt nummer over hun leven. Je moet het je voorstellen in het Surinaams, met reggae-ritme:

Ik zeg, ik zeg
Kijk kijk kijk, wat? hier!
Kijk kijk kijk, wat? hier!
Hier in Zaandam
Hier in Zaandam
De Politie heeft ons aangehouden
En ons hier op een boot gezet
Wij weten niet
Wanneer wij weer vrij komen
Maar wij bidden tot de Heer
Want Hij is groot!
Hij is de almachtige!

Het thema van de vieringen was ‘levenskunst’, in het Nederlands en Engels toegelicht door de humanistisch geestelijk verzorger. De zon, de zomer en haar vruchten zijn er immers voor ons allemaal, zonder eerst te vragen waar je vandaan komt en of je papieren hebt. Als je zelfs op zo’n platform daar nog bij stil kunt staan, dat is levenskunst. Dat was dan ook de bedoeling van de vieringen.
Het initiatief kwam van de Geestelijke Verzorging, in samenwerking met de medewerkers Sociaal Cultureel Werk. Mensen die dagelijks met de bewoners hun situatie leefbaar proberen te houden. De SP heeft de vieringen financieel ondersteund.

U bent hier