h

En zo komt er wéér een centrale database bij!

16 februari 2010

En zo komt er wéér een centrale database bij!

Door: Roland van Braam, raadslid

Van de week werd ik benaderd door een trouw lid. Zijn vrouw was vorige week in het gemeentehuis Bannehof te Zaandijk om haar paspoort te verlengen. Een normale gang van zaken zou je denken.
Maar wie een paspoort of identiteitskaart aanvraagt, moet vanaf 21 september 2009 vier vinger- afdrukken afstaan. Twee zijn voor een databank, de andere twee komen in een chip op het paspoort of op de identiteitskaart.
Deze dame wilde hier niet aan meewerken, omdat zij ziet niet wil dat haar gegevens worden opgeslagen.

De maatregel moet fraude met reisdocumenten tegengaan. De vingerafdrukken komen in een centrale databank waar alle gegevens uit Nederlandse reisdocumenten zijn opgeslagen en 24 uur per dag op zeven dagen per week opvraagbaar zijn.
In die nationale databank kan dan ook op basis van de gezichtsopname, vingerafdrukken en geslacht worden gecontroleerd of een persoon onder een andere identiteit al reisdocumenten heeft aangevraagd. Zolang die centrale databank er nog niet is worden de vingerafdrukken opgeslagen door gemeenten.

In alle landen van de EU wordt een vingerafdruk paspoort verplicht voor iedereen, zodat autoriteiten kunnen controleren of degene die een paspoort gebruikt ook echt de eigenaar is

Het is een zeer omstreden maatregel, aangezien de opslag van vingerafdrukken in een database niet door Brussel verplicht is, maar door de Nederlandse regering is bedacht. Alleen de opslag van de vingerafdruk in het paspoort zelf is verplicht. Men hoopt dat de zaak uiteindelijk voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens komt, waar een goede afloop van wordt verwacht.

En zo komt er wéér een centrale database bij. Naast de ov-chipkaart die uw reizen opslaat, de telecomdatabase met al uw gesprekken, e-mails en internetverkeer en het elektronisch patiëntendossier met al uw pillen en ziektes, AH met zijn bonuskaart en nu dus ook uw gezicht en vingerafdrukken in een nationaal register.
Zo wordt het land ook al vol gehangen met camera’s (schijnveiligheid) en zo doet elke burger zonder dat die het weet mee in Big Brother.
De volgende stap al onze DNA opslaan of sofinummer tatoeëren onder je oksel.

Allemaal onder de noemer dat het de dienstverlening en veiligheid ten goed komt. Ja, ja dit is controle gekte !
Arda Gerkens SP, Tweede Kamerlid, heeft al eerder kritische vragen gesteld.
En de fracties van SP, D66 en Groen Links in de Eerste Kamer waren in juni 2009 al tegen deze invoering.

Inmiddels is er een student uit Utrecht naar de rechter gestapt. Hij wil ook een nieuw paspoort maar weigert zijn vinger afdrukken af te staan voor een databank. Hij hoopt dat de zaak uiteindelijk voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens komt.

Bekijk ook de website www.privacymatters.nl .

En o jee, ook ik moet binnenkort mijn paspoort verlengen…………..wat nu ?

U bent hier