h

Platte land versus stad

26 februari 2010

Platte land versus stad

Door: Anna de Groot, SP raadslid Zaanstad

Op 1 januari 2010 splitsten de ‘overkantse’ leden van de SP zich af van de afdeling Zaanstreek . De Wormerlandse Overkanters kregen hun eigen afdeling en, hoezee, waarschijnlijk een eigen raadsfractie in de gemeenteraad van Wormerland.
Natuurlijk kan de afdeling Zaanstreek de Overkantertjes nog niet helemaal loslaten. Daarom bezocht ik het verkiezingsdebat dat door de gemeente Wormerland werd georganiseerd, tevens het enige verkiezingsdebat dat in deze gemeente werd georganiseerd. We mogen in Zaanstad niet mopperen! Voor de raadsleden en aankomend raadsleden van Zaanstad werden tenminste nog een stuk of zes debatten georganiseerd (alhoewel de gemeente Zaanstad zelf schromelijk achterbleef).

Het gemeentehuis van Wormerland is voor mij veel dichter bij huis dan het gemeentehuis van Zaanstad. Om in het gemeentehuis van Wormerland te komen, moet ik alleen even de brug over. Zaandijk is verder weg, om over het centrum van Zaandam nog maar te zwijgen. Zoals de VVD- lijsttrekker van Wormerland suggereerde: “Het zou best aardig zijn als er een nieuwe gemeentelijke herindeling komt, die van Wormerland, Wormerveer en Krommenie”. Wat mij betreft gaat het dan vooral om de afstand van het bestuur tot de inwoners.

Het gemeentehuis van Wormerland is gebouwd onder organische architectuur. Als Anna de Groot, raadslid in Zaanstad, ben ik daarin totaal niet geïnteresseerd. Als het maar past en betaalbaar is. Als Anna de Groot, privépersoon, ben ik bovenmatig geïnteresseerd in stromingen in de architectuur. En zodoende vraag ik mij af wat een onder organische architectuur gebouwd gemeentehuisje doet op een foeilelijk industrieterrein in Wormer.

De gemeente Wormerland had het debat zeker niet voor niets georganiseerd. Het liep storm. De kleine raadszaal was te klein voor de belangstellenden. En de zeven politieke partijen die deze verkiezingen naar een plaatsje in het bestuur van Wormerland dingen, hadden beslist hun best gedaan om goed uit de verf te komen (en kwamen dit ook).

Discussieleider, de heer Lap, stelde een aantal thema’s aan de orde. Burgerparticipatie, jongeren en Wormerland zelfstandig. Na de pauze werd aan de lijsttrekkers gevraagd hoe zij zullen omgaan met de komende bezuinigingen op het gemeentefonds.

SP lijsttrekker Henk Mak, hoewel erg zenuwachtig, kwam goed uit de verf. Natuurlijk benadrukte hij dat de SP gaat voor ‘de wijk, de schaal voor de toekomst’. En natuurlijk stak het relaas van de SP met betrekking tot overlast van jongeren verfrissend af tegen de spierballentaal van de VVD. Jaha, ook in de plattelandsgemeente Wormerland wil de VVD de ‘hang’jongeren het leven zuur maken. Alsof de oude mannen van de overkantse VVD zélf nooit op een straathoek samengeschoold hebben.

Ook vindt lijsttrekker Henk Mak dat Wormerland een zelfstandige gemeente moet blijven. Overigens vinden alle ander overkantse lijsttrekkers dit ook. Natuurlijk steun ik, als SP’er, dit idee volledig, alhoewel ik ook moet erkennen dat een grotere gemeente efficiency voordelen biedt. Gelukkig is de gemeente Wormerland een samenwerkingsverband aangegaan met de gemeente Oostzaan, zodat de gemeentelijke zelfstandigheid vooralsnog behouden kan blijven.

En wat stelt Henk Mak voor als oplossing voor de korting op het gemeentefonds? Nou, hartstikke SP, laat de rijken de crisis betalen! Als echte SP’er ondersteun ik dat natuurlijk volledig.

Op het eind kon ik zelf nog even een correctie aanbrengen in het relaas van Liberaal Wormerland. Liberaal Wormerland verzet zich tegen het project ‘Vaart in de Zaan’, maar het verzet is volgens mij nutteloos. Immers, zowel de gemeenteraad van Wormerland als de gemeenteraad van Zaanstad stemden in met het plan en de bijbehorende kosten. Liberaal Wormerland kletst - mijns inziens – flink uit de nek (net zoals DZ in Zaanstad).

Wormerland? Super!
De lijsttrekkers behandelen elkaar met respect. Er is geen publiek dat fluitconcerten of applaus entameert na een quote. Van de burgemeester en wethouders krijgt het publiek een stevige handdruk. Uh ………… tja, ik ben natuurlijk een raadslid uit de grote stad, maarre ….. is er in de gemeente Wormerland nu echt een kloof tussen burger en bestuur?

U bent hier