h

SP stelt vragen over opslag vingerafdrukken

16 februari 2010

SP stelt vragen over opslag vingerafdrukken

Sedert 21 september 2009 moet ieder die een paspoort of identiteitskaart aanvraagt vier vingerafdrukken afstaan. Deze komen in een centrale databank waar alle gegevens van Nederlandse reisdocumenten zijn opgeslagen. De gegevens zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week opvraagbaar.
Ook in de gemeente Zaanstad worden inmiddels vingerafdrukken opgenomen die opgeslagen worden.
SP Zaanstad stelt schriftelijke vragen op grond van art. 51 van het reglement van orde over het afstaan van vingerafdrukken ter verkrijging van een paspoort of identiteitskaart.

Geacht college,

Graag ontvangen wij van u het antwoord op de volgende vragen:

    Zijn de inwoners van Zaanstad ervan op de hoogte gesteld dat er een wettelijke verplichting is tot het afgeven van vingerafdrukken die op 21 september 2009 is ingegaan. Zijn de inwoners tevens op de hoogte dat de vingerafdrukken worden opgeslagen en door allerlei instanties kunnen worden geraadpleegd? Zo nee, bent u bereid de inwoners uitgebreid te informeren voor welke doeleinden deze gegevens worden opgeslagen?

    Wat is de informatie die de gemeente Zaanstad geeft aan bewoners wanneer deze geen vingerafdrukken willen afgeven? Is het dan nog mogelijk om een paspoort of identiteitsbewijs te verkrijgen? En wat zijn de wettelijke mogelijkheden om tegen het afgeven van vingerafdrukken in beroep te gaan?

    Hoe veilig is het systeem waarin de gegevens met betrekking tot de vingerafdrukken in worden opgeslagen? Maakt de gemeente Zaanstad gebruik van een eigen of van een centraal opslagsysteem?

    Hoe gaat de gemeente om met identiteitsfraude en hoe worden slachtoffers van identiteitsfraude door de gemeente Zaanstad bijgestaan?

Voor de spoedige beantwoording van de vragen danken wij u bij voorbaat.

Met vriendelijke groet,
Namens de SP-fractie

Roland van Braam

U bent hier