h

Opslag vingerafdrukken baart SP zorgen

13 maart 2010

Opslag vingerafdrukken baart SP zorgen

Door: Roland van Braam

Vorige week zijn de door de mij, namens de SP-fractie, gestelde artikel 51 vragen over de opslag van vingerafdrukken beantwoord door de burgemeester en wethouders van Zaanstad.
Uit de antwoorden van het college blijkt dat het beheer van de database in handen is van het commerciële bedrijf Sagem Identification, onderdeel van Safran Group.

Safran Group is onder meer leverancier van de Franse biometrische paspoorten, maar levert ook UAV's (drones of onbemande vliegtuigen) aan o.a. Nederland, Canada, Griekenland en Zweden.

Wat mij enigszins zorgen baart is het volgende:

1. Het gaat om een commercieel bedrijf. Het lijkt mij goed om de inhoud van het contract tussen het ministerie van BZK te kennen. Wat gebeurt er met de gegevens in geval van bedrijfsspionage, of bij een faillisement?

2. De gegevens van de vingerafdruk zouden bij verzending, naar verluidt, maar één keer versleuteld worden.

Volgens Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, heeft iedereen recht op respect voor diens privéleven, en mag het openbaar gezag daar niet aan tornen tenzij
"voor zover bij de wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van de nationale veiligheid, de openbare veiligheid of het economisch welzijn van het land, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten, de bescherming van de gezondheid of de goede zeden of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen".

Inmiddels werd ik door mij strijdbare bondgenoot “Johnito” erop gewezen dat in de antwoorden van het college staat dat RAAS eigendom is van het ministerie, en in beheer van Sagem. Dan lijkt het mij voor de hand liggen dat het contract tussen BZK en Sagem/Safran is gesloten?. Ik neem aan dat de minister zoiets niet kan, moet of mag verbergen voor Kamerleden ?

Deze vragen heb ik doorgespeeld naar Erik de Vries SP-fractiemedewerker Tweede kamer.
Inmiddels heef hij aangegeven dat dit de moeite van het uitzoeken waard is.

Wordt vervolgd……………..

U bent hier