h

Hirsch Ballin beantwoordt kamervragen opslag vingerafdrukken

2 april 2010

Hirsch Ballin beantwoordt kamervragen opslag vingerafdrukken

SP fractie Zaanstad dient agenda initiatief in

Door: Roland van Braam, steunfractielid

Demissionair minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Ernst Hirsch Ballin verzekert de Tweede Kamer dat het centraal opslaan van vingerafdrukken veilig is. Dat die opslag bij een commerciële partij gebeurt is geen probleem.
Dit schrijft hij in een antwoord op Kamervragen die zijn gesteld door de SP. Die partij maakt zich zorgen over de veiligheid van de vingerafdrukgegevens die centraal worden opgeslagen bij het bedrijf Sagem Identification in Haarlem. Lees het artikel op webwereld.nl

Een vreemde beantwoording want de opslag hoort voor 100% in handen te zijn van een publieke dienst en niet in handen van een commercieël bedrijf. Onze fractie is van mening dat het opslaan van privacy gegevens op welk onderdeel dan ook sowieso niet moet gebeuren.

Ondertussen word van elke burger zijn gegevens vastgelegd bij diens bank, arts enz…
Nederlanders denken vaak dat het niet uitmaakt omdat ze niets te verbergen hebben.
Maar bij toilet gebruik sluit je toch ook de deur en je bankafschriften/medisch dossier hang je ook niet aan een prikbord in de supermarkt ?
Het lijkt wel een verzameldrift te worden van de overheid om alles te weten te komen van ons.
En daar kleven risico’s aan , zoals misbruik en dat gegevens op straat komen te liggen.

Inmiddels heeft Privacy First voor u een brief ontwikkeld waarmee uw gemeente zwart-op-wit verklaart dat zij haar verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van uw persoonlijke gegevens, zoals uw vingerafdrukken.
Als u moeite heeft uw vingerafdrukken af te geven maar toch een paspoort nodig heeft, dan kunt u met deze brief uzelf indekken tegen eventuele gevolgen van hoe door de overheid met u gegevens is omgesprongen.
De brief en instructies zijn op de website van Privacy First te downloaden.

Maar onze fractie heeft ook niet stil gezeten en een Agenda-initiatief ingediend.
Wij hebben de volgende vragen gesteld :

    In hoeverre kan de gemeente Zaanstad haar inwoners beschermen tegen ongewenst gebruik van vingerafdrukken?
    Is de gemeente verzekerd tegen onbevoegd gebruik van hun databank ?
    Kan de gemeente zich verzekeren tegen het beheer van vingerafdrukken in een onveilige databank of tegen onbevoegd gebruik van binnenuit of buitenaf?
    Is de burgemeester , als verantwoordelijke, op de hoogte van wie toegang heeft tot de database ?
    Is de burgemeester ervan op de hoogte dat veiligheids- en inlichtingendiensten, politie en justitie allemaal van de database gebruik kunnen maken?
    Hoe hoog is het percentage van mensen waar geen goede vingerafdrukken van genomen kunnen worden?
    Klopt het dat van de vingerafdrukken die worden opgenomen er minstens 1% niet zouden blijken te kloppen als deze gecontroleerd zouden worden?
    Is het correct dat de staatssecretaris opdracht heeft gegeven aan de gemeente om de gegevens van de identiteitsbewijzen bij uitgifte niet te controleren?
    Klopt het dat vingerafdrukken die door het systeem als ongeschikt worden gekwalificeerd toch opgeslagen in de database?
    Worden er ook van mensen waarvan de vingerafdrukken als ongeschikt worden gekwalificeerd toch de slechte kwaliteit afdrukken opgeslagen in de chip van het document?

Afhankelijk van de discussie kan deze bespreking leiden tot een Raadsbesluit om enige actie te ondernemen richting de rijksoverheid.
Wij zullen binnenkort met de overige raadsleden om de tafel gaan om dit initiatief te bespreken. Hierbij worden enkele organisatie's uitgenodigd die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp om als gastspreker voor de raad hun visie te komen uitspreken . Datum en tijd volgen nog. Iedereen is welkom !

U bent hier