h

1 mei

2 mei 2010

1 mei

In Nederland wordt – anders dan in andere landen – 1 mei nauwelijks gevierd. Mogelijk omdat Koninginnedag altijd op 30 april valt, precies één dag eerder, en dit al een groot volksfeest is. Mogelijk ook omdat de arbeidersbeweging in Nederland, met uitzondering van de ooit rode Zaanstreek wellicht, niet zo sterk was als in bijvoorbeeld België of Duitsland. Tijd om daar wat aan te doen, want het is nog steeds nodig!

Sedert 2002 wordt in de Zaanstreek de Dag van de Arbeid inmiddels wel gevierd. In 2002 gaven DIDF (organisatie van socialistische Turkse arbeiders), SP, FNV en GroenLinks het startsein voor een echte 1 mei- viering. En sedertdien is er op 1 mei in de Zaanstreek steeds een feest.

Dit jaar vond DIDF dat 1 mei maar eens op straat gevierd moest worden. Om meer bekendheid te geven aan de Dag van de Arbeid en omdat het op 1 mei meestal mooi weer is. Het trof dat dit jaar ook in Amsterdam een 1 mei- viering plaatsvond. Dit jaar wilden de stakende schoonmakers ons uitnodigen om samen met hen feest te vieren. De schoonmakers hebben als geen ander laten zien dat organisatie, solidariteit en doorzettingsvermogen nog steeds mensen in staat stellen om op te komen voor hun rechten en stappen te zetten richting een rechtvaardigere wereld voor iedereen.

Het resultaat dat de schoonmakers door hun acties en stakingen behaalden was dan ook geweldig. Na negen weken staken hebben de schoonmakers hun overwinning. De komende twee jaar gaan de lonen met 3,5 procent omhoog. Schoonmakers die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen kunnen op taalles. Er komt een convenant met grote opdrachtgevers als NS, Schiphol en het UWV over hun betrokkenheid bij de schoonmakers en hun rol als opdrachtgevers. Hopelijk zijn de acties van de schoonmakers en is hun resultaat dan ook een maatschappelijk keerpunt, waarna Nederland een maatschappij krijgt die socialer is, meer gebaseerd op solidariteit en minder op marktwerking.

Op 1 mei, om 12.00 uur, verzamelde de aanhang van de Zaanse linkse organisaties zich op de Gedempte Gracht in Zaandam. De afdelingen van DIDF, GroenLinks, PvdA, FNV en SP in Zaanstad en de SP- afdeling Wormerland zonden hun vertegenwoordigers. Wij luisterden naar de inspirerende toespraken van Oktay Gülüm (DIDF), Nine Kooiman (de hoogste binnenkomer op de kandidatenlijst van de SP), Robert Linnekamp (wethouder van GroenLinks) en Songül Mutluer (gemeenteraadslid voor de PvdA). Daarna gingen we met de trein naar Amsterdam om daar, op het Beursplein, verder feest te vieren.

Op het Beursplein werd het gaandeweg een drukte van belang. FNV en allerlei linkse organisaties van overal ter wereld waren vertegenwoordigd. Behalve bekende Nederlandse linkse organisaties als SP, GroenLinks, Internationale Socialisten, NCPN, SAP en DIDF waren er ook veel vertegenwoordigers van Iraanse, Turkse en Koerdische politieke stromingen. Zij vroegen vooral aandacht voor de positie van arbeiders en de mensenrechten in hun land van herkomst.
Gelukkig wordt er langzaamaan weer gewerkt aan samenwerking door linkse groeperingen in Nederland. Deze viering van de Dag van de Arbeid mag best beschouwd worden als een goed begin. Dat moeten we vasthouden!

Er waren veel toespraken. Onder meer door de schoonmakers, door de stakers van de gemeentelijke reinigingsdiensten, door FNV Bondgenoten en de ABVA Kabo, door Sadet Karabulut van de SP en vele anderen. Bovendien werd er muziek gemaakt en gezongen. Het vrouwenkoor van DIDF Zaanstad kon rekenen op een groot applaus en spontane dans (heel goed, meiden!). Ook bij de muziek van een Iraanse band werd spontaan Koerdisch gedanst. Een verrassing was het zangtalent van Herrie Hoogenboom, organiser van de schoonmakers op Schiphol, die, begeleid door eigen gitaarspel, meeslepende liederen ten gehore bracht.

Is dit voor herhaling vatbaar? Zéker! Het is zeker dat DIDF, de afdelingen Zaanstreek en Wormerland van de SP, GroenLinks, FNV en nu ook serieus de PvdA komend jaar weer een spetterende viering van de Dag van de Arbeid gaan organiseren. We hopen dan op nóg meer feest, nóg meer opkomst en nóg meer publiek. Actie moet!


Sp Zaanstreek en Sp Wormerland


Nine Kooiman


Robert Linnekamp


Songül Mutluer


Patrick Zoomermeijer en Oktay Gülüm


vrouwenkoor van DIDF Zaanstad


Dansen tijdens 1 mei viering


Herrie Hoogenboom

U bent hier