h

Voorlopig geen centrale databank vingerafdrukken

3 december 2010

Voorlopig geen centrale databank vingerafdrukken

Nieuwsbericht op de landelijke SP website

De centrale databank voor vingerafdrukken komt er voorlopig niet. Dat beloofde minister Donner van Binnenlandse Zaken donderdag na vragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak. In dit databestand moeten alle vingerafdrukken worden opgenomen die mensen in hun paspoort zetten. De SP stond aanvankelijk bijna alleen in haar verzet, maar krijgt nu in de Tweede Kamer steeds meer steun. Ons land dreigde het enige land in Europa te worden dat alle vingerafdrukken van burgers opslaat in een reusachtig databestand. Dat is bijzonder fraudegevoelig.

Van Raak: ‘Nederland is niet alleen wereldkampioen afluisteren van telefoons, maar ook bezig met het hamsteren van gegevens van burgers. Er komen steeds meer databestanden met persoonlijke informatie. Het is onduidelijk wat daarmee allemaal gaat gebeuren. Bijzonder verontrustend is dat de regering het beheer van dit vingerafdrukkenbestand in handen wilde geven van een Frans commercieel bedrijf. Ik ben blij dat het verzet groeit, buiten de Kamer, maar ook in de Kamer. Donner heeft beloofd dat hij opnieuw wil “nadenken” over dit databestand en tot die tijd niet verdergaat met de aanbesteding en de ontwikkeling.’

U bent hier