h

Wel groen, geen hotel

3 februari 2011

Wel groen, geen hotel

In de Provinciale Structuurvisie duiken weer bouwplannen op voor de polder van Wijdewormer

door: Willem Croese

WIJDEWORMER - Op de carpoolplaats aan de Leeghwaterweg bij de A7 is het druk. Tientallen auto's staan geparkeerd in afwachting op de eigenaren die op een later tijdstip huiswaarts of verder gaan. Enkele gasten nuttigen hun lunch bij de hamburgerzaak Burger King. Vogels zoeken hun plek op de uitgestrekte weilanden. Zo gaat het iedere dag. Een hotel vlakbij deze locatie staat al jaren op het verlanglijstje van projectontwikkelaars.

Groene polder in WijdewormerGroene polder in Wijdewormer

In maart 2008 werd een verzoek ingediend om een hotel te realiseren met honderd à honderdvijftig bedden. Tekeningen werden gemaakt door de bedrijven Bakker en Prowinko. Het ambitieuze plan belandde in de prullenbak omdat de 'Provinciale Structuurvisie' hierin niet voorzien had. Opgelucht haalden inwoners van Neck en Wijdewormer adem, maar dat bleek van korte duur.
SP Wormerland fractievoorzitter Henk Mak ontving de afgelopen tijd berichten van verontruste burgers. Een nieuwe Provinciale Structuurvisie zit in de pen. Op de bijhorende plattegronden staan witte vlekken afgebeeld op onder andere het sportpark Kalverhoek en naast de Burger King, dit zijn de locaties waar de projectontwikkelaars al eerder een hotel wilden bouwen.
Ook Henk Mak is er niet helemaal gerust op dat deze gebieden ongeschonden blijven. ,,In het college-akkoord hebben wij de afspraak gemaakt dat alles buiten de zogenaamde rode contouren groen blijft. Toch heeft het college van B en W het bouwplan op de agenda gezet. Volgende week dinsdag spreken wij in de raadscommissie over de 'Vrijstellingsprocedure aan de Leeghwaterweg'. Wij zijn tegen, want natuur en milieu staan boven economisch gewin en een beperkt aantal arbeidsplaatsen. En de polder van Wijdewormer blijft groen waar weidevogels rustig kunnen broeden.”

Burger King in Wijdewormer
Burger King in Wijdewormer

Vreemd is dat in 2006 ook al een aanvraag ingediend werd om op dezelfde locaties bedrijventerreinen te maken. De toenmalige gemeenteraad van Wormerland wees dat plan unaniem af. Van de huidige raad verwacht Henk Mak geen unanieme afwijzing van bebouwing in de polder. Hij denkt dat de fracties van PvdA, CDA en VVD voor zijn en de overige partijen in ieder geval tegen.
,,Die drie voorstanders moeten het maar eens gaan uitleggen. Ze zijn in 2006 tegen en nu voor bouwputten in de weilanden van Wijdewormer. Het zal een stevig debat worden”, stelt de SP'er die voet bij stuk houdt met zijn standpunt. Hij verwacht dat een meerderheid van de raad de nieuwe plannen van de Provinciale Structuurvisie niet accepteert. Voorlopig blijft het dezelfde drukte bij Burger King en nog steeds geen automobilisten die op zoek zijn naar een hotelkamer.

U bent hier